Frygtet tjetjensk terrorleder meldes dræbt

Den tjetjenske oprørsgruppe Kaukasus Emiratet har ifølge en hjemmeside, der støtter gruppen, mistet sin leder, Doku Umarov.

Kaukasus Emiratet har over de senere år taget skylden for en række dødelige terrorangreb i Rusland.

- Lederskabet af Kaukasus Emiratet meddeler officielt emir Dokku Abu Usmans martyrium, skriver hjemmesiden Kavkaz Center, der benytter Umarovs arabiske alias.

Hjemmesiden oplyser ikke, hvordan Umarov skulle være blevet dræbt, og de russiske myndigheder har ikke bekræftet dødsfaldet.

- Udenlandske medier publicerer periodevist information om likvideringen af Doku Umarov, men de russiske specialstyrker har ikke information om dette i øjeblikket og vil ikke kommentere det, siger Ruslands nationale anti-terrorkomité til nyhedsbureauet RIA.

Kavkaz Center har offentliggjort en meddelelse, hvor det fremgår, at Kaukasus Emiratet har udpeget sheik Ali Abu Mukhammad som ny leder.

En video på hjemmesiden viser samtidig en skægget militant, der bekræfter Umarovs død og fortæller om sin strategi for oprørsgruppen, der ønsker en islamisk stat i det overvejende muslimske nordlige Kaukasus.

- Jeg ønsker at fortælle dig, at vores bror har forladt denne verden. Vi kondolerer over for hans familie og resten af den muslimske verden, siger manden, der skulle være Ali Abu Mukhammad, på en blanding af arabisk og russisk med stærk accent.

Umarov blev leder af guerrilla-bevægelsen i Tjetjenien i juni 2006, efter at den tidligere leder blev dræbt af russisk militær.

Han var tæt allieret med den nu afdøde rebelleder Shamil Basajev, der har taget skylden for en række voldsomme angreb, heriblandt angrebet på en skole i Beslan i 2004, hvor 330 mennesker - mange af dem børn - blev dræbt.

Tjetjenien erklærede sig uafhængigt af Rusland, da Sovjetunionen kollapsede i 1991. Siden blev to blodige krige udkæmpet med Moskva, der nu har kontrol over området.

Kaukasus Emiratet har blandt andet taget skylden for et togangreb på linjen mellem Moskva og Sankt Petersborg, der kostede 27 mennesker livet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip