G7: Hurtig gennemgang af klimaforandringer og økonomi

Mens de syv førende industrinationers lederes møde i Bruxelles på førstedagen var domineret af Ukraine-krisen og forholdet til Rusland, skal andendagen handle om fælles udfordringer som økonomisk vækst, energisikkerhed og klimaforandringer.

Alt sammen på mindre end fem timer.

Onsdag aften mødtes de syv ledere samt EU's øverste chefer, formand for EU-Kommissionen José Manuel Barroso og EU-præsident Herman Van Rompuy, til en arbejdsmiddag, hvor de lagde et diplomatisk pres på Rusland.

At G7-topmødet overhovedet holdes i Bruxelles uden netop Rusland som det ottende medlem, kan Rusland ifølge G7-lederne selv tage æren for.

Havde det ikke været for annekteringen af Ukraines Krim-halvø i marts, ville de syv magtfulde politikere plus den russiske præsident, Vladimir Putin, have mødtes i den russiske by Sotji.

G7-landene besluttede imidlertid i marts i Haag til et hasteindkaldt møde at suspendere Putin fra G8 på grund af den russiske fremfærd over for Ukraine.

Derfor er Rusland ikke med, når Storbritannien, USA, Tyskland, Frankrig, Italien, Japan og Canada samt EU-cheferne i dag taler om først verdensøkonomi og handel, dernæst om klima og energi og til sidst om "udvikling", som dækker over et hav af forskellige emner:

Fødevaresikkerhed, skatteunddragelse, vaccineprogrammer og sundhed er kun nogle af de globale udfordringer, som G7-landene vil gøre status over og diskutere, før flere af dem drager mod Paris inden en stor D-dags-ceremoni i Normandiet fredag.

Her skal både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande, mødes med præsident Putin.

Onsdag aften sagde G7-lederne i en erklæring, at de er klar til at indføre flere sanktioner mod Rusland, hvis landet ikke gør en indsats for at nedtrappe situationen i det østlige Ukraine.

Rusland skal også stopper med at sende våben og soldater over grænsen til Ukraine, anerkende valget af den nye ukrainske præsident og også samarbejde med ham.

Det drejer sig om de såkaldte fase tre sanktioner, sektorsanktioner, som vil ramme Ruslands økonomi, hvis de bliver indført. G7-lederne vil efter møder med Putin de kommende dage igen vurdere situationen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip