Gældsplaget andelsforening får ikke lov at gå konkurs

Andelsboligforeningen Duegården kan alligevel ikke få lov at gå konkurs.

Selv om Sø- og Handelsretten i december sidste år den forgældede forening lov til indgive konkursbegæring, er Østre Landsret af en anden opfattelse.

I en kendelse fredag er landsretten nået frem til, at det vil kunne lade sig gøre at drive foreningen videre på forsvarlig vis de kommende år.

Det skyldes blandt andet, at Nykredit har tilbudt ikke at opkræve renter og bidrag frem til 2021.

Derfor finder landsretten, at konkursbegæringen ikke kan tages til følge, selv om det er uvist, hvordan gælden vil udvikle sig efter 2021.

Andelsboligforeningen Duegården, der ligger på Frederiksberg, blev stiftet i 2007, hvor en række lejelejligheder blev lavet om til andelslejligheder.

Andelsforeningen optog et såkaldt swap-lån, og budgettet blev lavet ud fra en forudsætning om, at flere af lejlighederne i ejendommen med tiden ville blive omdannet.

På grund af finanskrisen gik det imidlertid anderledes, og swap-lånet betød samtidig, at foreningens gæld steg enormt.

I dag er gælden omkring 500 millioner kroner, men ejendommen er formentlig kun 250 millioner værd.

Derfor har de 123 andelshavere ønsket, at foreningen erklæres konkurs, så gælden kan slettes, og de kan starte forfra på en frisk.

Det har Nykredit imidlertid modsat sig, fordi selskabet som långiver står til at miste omkring 250 millioner kroner i tilfælde af en konkurs. Derfor ankede selskabet sagen til landsretten.

Nykredit har undervejs i forløbet tilbudt foreningen lempeligere vilkår, så driften kan løbe rundt på en økonomisk forsvarlig måde, og det har været afgørende for landsrettens vurdering af foreningens fremtidige økonomi.

Sagen er principiel, fordi Duegården langt fra er den eneste andelsboligforening, der kom i klemme under krisen og stadig trækkes med en stor negativ egenkapital.

/ritzau/

 

Dagens Gossip