Gammelt giftdrab skal opklares uden russisk hjælp

Det bliver uden hjælp fra Rusland, når en offentlig høring om giftdrabet på den tidligere KGB-agent Aleksander Litvinenko begynder fredag i London.

Russerne tvivler nemlig på, at undersøgelsen vil blive hverken neutral eller åben, lyder det fra udenrigsministeriet i Moskva.

Dommeren Robert Owen, der står i spidsen for den offentlige høring, siger ellers, at han har en række spørgsmål til russerne, som han ønsker svar på i forbindelse med opklaringen.

Aleksander Litvinenko døde, efter at han var blevet forgiftet med det radioaktive stof Polonium-210, og han beskyldte på sit dødsleje Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at have beordret forgiftningen.

En anklage, som er blevet pure afvist af Rusland.

Britisk politi har haft den tidligere russiske spion Andrej Lugovoj som hovedmistænkt og har udstedt en arrestordre på ham samt hans tidligere kollega Dmitrij Kovtun - men Moskva har nægtet at udlevere dem.

Sidste år afviste den britiske regering en anmodning om en undersøgelse af den spektakulære sag, hvor den tidligere agent blev forgiftet, da han drak te forgiftet med en sjælden radioaktiv isotop på et luksushotel i den britiske hovedstad.

Men i juli besluttede en britisk dommer, at der skulle indledes en offentlig høring, fordi beviserne i sagen tydede på, at Rusland stod bag drabet på Litvinenko.

Beslutningen om at indlede en offentlig høring kommer på et tidspunkt, hvor premierminister David Cameron har stillet sig i spidsen for nye sanktioner mod russerne, der anklages for at støtte separatister i Østukraine.

Forholdet mellem de to lande blev stærkt forværret, efter at den 43-årige Litvinenko, der havde fået britisk statsborgerskab, døde.

Den offentlige høring forventes først at være færdig i slutningen af 2015.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip