Genoprettet natur kan blive ramt af ny motorvej

Frodige grønne arealer med truede dyrearter, der inden for de senere år er blevet genoprettet, kan blive ramt af planer om at etablere en motorvej fra Næstved til Rønnede ved Sydmotorvejen. Det skriver Politiken søndag.

For mindre end 10 år siden opgav direktør på godset Gisselfeld Kloster Jens Risom og godsets ejere mere end 100 hektar landbrugsjord og samarbejdede med staten om at naturgenoprette Gødstrup Engsø, der dengang var helt tørlagt.

Nu er der planer om en motorvej ved den genoprettede natur, og også et andet stort naturgenopretningsprojekt kan blive ramt.

- Vi føler os taget, hvad skal vi sige, med bukserne nede, siger Jens Risom til Politiken.

Der er i alt brugt et tocifret millionbeløb på naturgenopretningen. Men de penge er ikke taget med i de beregninger, der viser, at det samfundsøkonomisk bedst kan betale sig at lægge en motorvej fra Næstved til Rønnede ved Sydmotorvejen.

Beregningerne er også tvivlsomme på andre fronter ifølge Jens Risom og andre kritikere.

Det andet store problem er, at folk som Risom kan miste lysten til at indgå frivillige aftaler med staten om naturgenopretning, når det efterfølgende kan blive ødelagt eller skadet af en motorvej.

Også Danmarks Naturfredningsforening (DN) er ked af udsigten til en motorvej netop her.

DN foretrækker et sydligere alternativ, der vil gå langt uden om både Gødstrup Engsø og andre vigtige fugle- og naturområder, hvoraf flere er internationalt beskyttet af EU’s skrappe miljøregler.

- Den nordlige linjeføring vil dele Hesede Skov midt over og derved skabe en fragmentering mellem dyrelivet nord og syd for motorvejen, som man for eksempel har set det i Nordjylland, siger Kristian Gramstrup, formand for DN Næstved, til Politiken.

Han forklarer, at Aarhus Universitet her har påvist genetisk forskel på grævlingerne øst og vest for motorvejen med øget risiko for genetiske sygdomme og indavl til følge.

/ritzau

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip