Ghani støtter granskning af afghansk valgresultat

Præsidentkandidaten Ashraf Ghani bakker op om en udvidet granskning af resultatet af sidste måneds præsidentvalg i Afghanistan, som Ghani ifølge landets uafhængige valgkommission ser ud til at vinde.

Der er imidlertid opstået usikkerhed om valgresultatet efter anklager om fusk og svindel, og Ghanis modkandidat Abdullah Abdullah har afvist resultatet og kaldt det et "kup" mod folket.

- Vi tror på en intensiv og udvidet undersøgelse af resultatet for at genskabe tilliden, siger Ashraf Ghani.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, er fredag ankommet til den afghanske hovedstad Kabul for at mægle mellem de to præsidentkandidater.

Kerry beskriver lovligheden af præsidentvalget i Afghanistan som "på vippen".

- Det er et meget, meget kritisk øjeblik i Afghanistan. Valgets legitimitet hænger på vippen, så vi har meget arbejde foran os, siger John Kerry.

Ifølge det foreløbige valgresultat har 56 procent af afghanerne stemt på den tidligere finansminister Ashraf Ghani, mens 43 procent har stemt på den tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, der ellers var forhåndsfavorit.

Det endelige resultat af præsidentvalget ventes offentliggjort om cirka to uger.

Ifølge nyhedsbureauet dpa understreger den afgående præsident Hamid Karzai efter at have mødtes med John Kerry, at den nye afghanske præsident som planlagt indsættes i sit embede den 2. august.

Også amerikanske embedsfolk giver udtryk for, at "datoen ikke anses for at være uopnåelig".

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip