Gidseldrama: - Sydney er blevet en spøgelsesby

Den australske storby Sydney er som en spøgelsesby, mens en bevæbnet mand holder et ukendt antal gidsler i en café i byens finansdistrikt.

- Sydney virker som en evakueret by. Der er ingen trafik overhovedet. Der står ingen folk foran butikkerne. Der er ingen, der løber omkring, fortæller Ritzaus journalist på stedet, Niels Fjord.

- Vi tog en taxa herned. Chaufføren har ikke noget at lave. Man glider igennem byen, som var alle trafiklys slået fra.

Området er ifølge Ritzaus folk på stedet "så downtown, som det bliver". Under normale omstændigheder vil det være et befolket område.

- Det er normalt svært at få en taxa, selv om det er mandag eller tirsdag aften. Hvis man kan forestille sig en travl dag på Strøget i København, er dette område normalt sådan på den her tid af døgnet, siger Niels Fjord.

- Nu er der ingen mennesker. Der er ingen bevægelse. Folk står bare i grupper.

Niels Fjord fortæller, at politiet har spærret området af, så det er ikke muligt at se caféen, der af folk med deres daglige gang i kvarteret beskrives som værende 10 gange 10 meter.

Lokale fortæller, at caféen også fungerer som udgang for de kontorer, der ligger over caféen. Politiet har derfor måttet evakuere folk gennem vinduerne på bygningerne.

En anden Ritzau-journalist, Kristian Hedegaard Jensen, som også befinder sig i Sydney, fortæller, at det eneste sted, man kan finde andre mennesker, er ved politiafspærringerne. Her står lige dele pressefolk og interesserede turister og lokale.

- Folk virker på ingen måde skræmte. De står og tager billeder med caféen eller området i baggrunden, som de straks lægger op på de sociale medier, siger Kristian Hedegaard Jensen.

Ved afspærringerne står blandt andre en ung kvinde Maliha. Gerningsmanden antages at være muslim ligesom Maliha, der står og stirrer på stedet.

- Det her er ikke, hvad islam handler om. Jeg beder for alle de mennesker, der er derinde.

Det er indtil videre begrænset med oplysninger fra de australske myndigheder, blandt andet om hvor mange gidsler der befinder sig i caféen.

Politiet var på den seneste pressekonference meget sparsom med oplysninger, og det gælder også politibetjente på gaden.

- Vi spurgte en politibetjent, om det var caféen, vi kunne se dernede. Der var total tavshed, siger journalist Kristian Hedegaard Jensen, der også beskriver Sydney som forladt.

- Der plejer at køre hundredvis af taxaer forbi her, hvor vi står. Du kommer ikke mere downtown end det her. Nu er her fuldstændig blottet for almindelig trafik, fortæller han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip