Gidseltagere forskanser sig med syv gidsler

Skæbnen for 20-30 udlændinge, inklusiv otte norske gidsler ved gasanlægget i Algeriet, er lørdag morgen fortsat uvis.

Gidseltagerne, der har forbindelse til al-Qaeda, siger ifølge det mauretanske nyhedsbureau ANI, at de holder tre belgiere, to amerikanere, en japaner og en brite fanget i Sahara-ørkenen nær grænsen til Libyen.

Oplysningerne er ikke bekræftet af andre, og der er heller intet nyt om de otte norske gidsler, hvis skæbne stadig er uvis.

Belgiske myndigheder siger, at de ikke har kendskab til, at tre statsborgere bliver holdt som gidsler.

I det hele taget er oplysningerne om situationen på In Aménas-anlægget yderst sparsomme, efter at bestræbelserne på at befri gidslerne har været i gang i mere end 36 timer.

Ifølge det statslige algeriske nyhedsbureau APS er 573 algeriske gidsler blevet befriet, mens også 100 udenlandske gidsler er på fri fod.

32 udenlandske gidsler savnes fortsat, og 18 militante islamister er dræbt i forbindelse med aktionen, rapporterer nyhedsbureauet.

Gidseltagerne, som er bevæbnet med granater og maskingeværer, har krævet en fangeudveksling og et stop for Frankrigs militæroffensiv i nabolandet Mali.

- Dette er en ekstremt vanskelig og farlig situation, siger USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, efter at et amerikansk gidsel er bekræftet dræbt.

I alt fem amerikanere blev taget som gidsler, da bevæbnede gerningsmænd stormede anlægget onsdag morgen.

FN's Sikkerhedsråd fordømte sent fredag på det stærkeste angrebet på gasanlægget i Algeriet og kaldte aktionen for "et afskyeligt angreb".

Den internationale kritik af Algeriets forhastede militærangreb på anlægget torsdag vokser, efter det er kommet frem, at 12 gidsler og 18 gidseltagere blev dræbt under sikkerhedsstyrkernes aktion.

De algeriske myndigheder har angiveligt lagt en jernring om ørkenbyen, og hverken Statoil, Norge eller andre vestlige lande har fået lov at flyve personer ind til anlægget i Algeriet.

- Vi ønsker information og adgang til In Aménas, så snart det kan lade sig gøre, siger kommunikationsrådgiver Kjetil Elsebutangen fra det norske udenrigsministerium.

To japanere, to briter, en franskmand og en amerikanere er blandt de udlændinge, som er bekræftet døde i gidseldramaet.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip