Globalt udslip af CO2 sætter rekord

Verdens udslip af CO2 fortsætter med at stige trods væksten i vedvarende energikilder.

I fjor blev der globalt udledt 35 milliarder ton kuldioxid fra fossile brændstoffer og cementproduktion.

Det er det højeste nogensinde, 2,2 procent mere end i 2011 og hele 58 procent over niveauet i 1990.

Det viser den årlige analyse fra Global Carbon Project, som tirsdag præsenteres af klimaforskningsinstituttet Cicero.

De seneste 10 år er det globale udslip i snit øget 2,7 procent om året og overgår dermed stigningen i 2012.

- Udviklingstendenserne inden for vedvarende energi er positive i hele verden. Men alligevel er den øgede produktionskapacitet altså ikke i stand til at fortrænge forbruget af kul, siger Glen Peters, en af forfatterne bag undersøgelsen og forsker ved Cicero.

70 procent af den globale vækst i udslippet skyldes en øget udledning i Kina. Landet med den hurtigt voksende økonomi og det enorme energiforbrug øgede sit udslip 5,9 procent i fjor.

Væsentligt højere end den globale vækst, men alligevel en betydelig forbedring fra de foregående 10 års gennemsnitlige, årlige stigning på 7,9 procent. Kina er verdens mest kulforbrugende nation.

Polen, en af Europas mest kulforbrugende nationer, nedbragte sit udslip med 3,1 procent i 2012. Landet er i disse dage vært for FN's 19. klimakonference.

I de 28 EU-lande faldt udslippet en anelse, mens det i USA var næsten fire procent lavere end i 2011 i takt med, at amerikanernes brug af skifergas vokser.

Cicero forventer i år, at det globale udslip af CO2 fra fossile brændstoffer og cementfabrikker øges 2,1 procent til 36 milliarder ton.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip