Goldman Sachs tjener mellem syv og 11 milliarder på Dong

admin

425 uger siden

|

26/05/2016

Dagens topnyheder

Det har været en særdeles god forretning for den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs at købe aktier i det danske energiselskab Dong Energy.

Ved den kommende børsnotering af Dong sætter Goldman Sachs 18,6 millioner aktier til salg, og det kommer til at indbringe investeringsbanken mellem 3,7 og 4,8 milliarder kroner, viser Ritzaus beregninger ud fra børsprospektet.

Den samlede værdi af Goldman Sachs' del af Dong - salget og den resterende aktiepost - lander efter børsnoteringen på mellem 15 og 19 milliarder kroner.

I 2014 gav Goldman Sachs otte milliarder kroner for sin del af energikæmpen, og dermed er der udsigt til en gevinst på mellem syv og 11 milliarder kroner efter børsnoteringen.

- Det er en fænomenal forretning, som Goldman Sachs har lavet, siger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Ifølge Per Hansen skal forklaringen på den store gevinst findes i, at Dong Energy var i noget værre forfatning, da Goldman Sachs sammen med andre investorer købte en bid af selskabet.

- Det er vidnesbyrd om, at det er dyrt at være fattig. Sagen var, at Dong havde for meget gæld på det forkerte tidspunkt. Man betalte prisen for at have for meget gæld og ikke være tilstrækkelig kreditværdig, siger han.

- Kagen er vokset så meget, fordi Dong fik kapital ind, fik fjernet usikkerhedsmomenter og ikke står med en gæld, som er et problem, siger han.

Goldman Sachs ejerandel går fra 17,9 procent før børsnoteringen til 13,4 procent umiddelbart efter.

Samlet viser planen for Dongs vej på børsen, at Dong Energy er værdisat til mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner. Samlet sættes 17,4 procent af aktierne i Dong til salg til en kurs mellem 200 og 255 kroner.

Ritzau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Goldman Sachs.

- Da det er noget, der sker lige nu, har vi desværre ikke nogen kommentarer i øjeblikket, lyder det fra Goldman Sachs' presseafdeling.

/ritzau/