Græsk regeringschef undsiger EU-sanktioner mod Rusland

De europæiske kolleger har tilsyneladende haft god grund til at bekymre sig over den græske regeringschefs besøg hos Vladimir Putin i Moskva.

Premierminister Alexis Tsipras undsiger således det sanktionsregime, som EU gradvis har indført som følge af russernes rolle i konflikten i Ukraine, hvor Rusland blandt andet har annekteret sortehavshalvøen Krim.

- For at nå ud af denne dybe krise skal vi forlade denne onde cirkel af sanktioner, siger Tsipras efter mødet i Kreml.

Der har været spekuleret i, om Grækenland ville bede Putin om kriselån og på den måde slippe ud af det omfattende reformprogram. Det sidste har den græske regering lovet sine vælgere.

Hidtil har Tsipras ikke haft held til at overbevise EU-landene om, at grækerne skal slippe for reformerne, som blandt andet har medført betydelige forringelser af pensionsvilkår og lavere lønninger.

Grækenland sendte onsdag i sidste uge en omfattende liste over planlagte tiltag, der skal reformere landets økonomi, til de tre store internationale kreditorer EU, IMF og Den Europæiske Centralbank.

Listen ankom dog for sent til, at repræsentanter for eurozonens finansministre på en telekonference onsdag kunne diskutere dens indhold.

Grækenland har holdt bilaterale møder med en række EU-lande for på den måde at vinde opbakning til at løsne op for reformkravene.

I denne uge har Tsipras afkrævet den tyske regering knap 280 milliarder euro i erstatning for skader under Anden Verdenskrig.

Den tyske regering har kaldt dette krav "tåbeligt," og Tyskland beskylder Grækenland for at blande de to ting sammen.

Tyskland betalte krigsskadeerstatning til grækerne i 1960.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip