Græske gældsforhandlinger trækker stadig ud

Selv om Grækenland er ved at løbe tør for penge, er mandagens møde blandt eurolandenes finansministre i Bruxelles helt som ventet endt, uden at der bliver sat punktum i de seneste fire måneders knubbede gældsforhandlinger.

Ministrene siger i en kort skriftlig udtalelse efter mødet, at de har noteret sig status i forhandlingerne, og at de "byder de hidtidige fremskridt velkommen".

- Vi anerkender, at der er brug for mere tid og en indsats for at bygge bro over de udestående emner, hedder det blandt andet fra ministrene.

De noterer sig samtidig, at deres aftale med den græske regering fra eurogruppemødet 20. februar stadig er det gyldige udgangspunkt for at finde en løsning.

Den aftale betyder, at Grækenland for at kunne få udbetalt en ny lånerate og siden begynde at forhandle om et nyt hjælpeprogram blandt andet skal aflevere en liste over de reformer, regeringen har tænkt sig at gennemføre.

Økonomikommissær Pierre Moscovici siger på et pressemøde, at man ikke skal undervurdere de fremskridt, Grækenland har gjort. Blandt andet i arbejdet med at inddrive skatter og i håndteringen af dårlige lån.

Men han konstaterer også, at der stadig er langt til enighed om reformer af pensionssystemet og af arbejdsmarkedet.

Både Moscovici og eurogruppens chef, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, noterer sig, at det græske finansministerium har forsikret, at man betaler de 750 millioner euro, der forfalder tirsdag til Den Internationale Valutafond.

Men deres fokus er på at få styr på de nødvendige betingelser for at kunne frigive de tilbageværende 7,2 milliarder i det eksisterende græske låneprogram, der udløber ved udgangen af juni.

Først derefter er de klar til at tage hul på forhandlingerne om et helt nyt program, der skal bringe effektivt ud af gældskrisen.

- Jeg ser ingen politisk grund til at begynde at diskutere, hvad der sker efter juni, hvis ikke vi kan enes om (...), hvad der skal ske for at afslutte det nuværende program, siger Dijsselbloem.

Eurogruppechefen bliver spurgt, hvorfor der denne gang er grund til at tro på, at den græske regering faktisk vil sætte fart i arbejdet for at få afsluttet forhandlingerne.

- Fordi det vil den. Den vil lægge alt det arbejde i det, som der er brug for både på teknisk niveau og i forhandlingerne. Den vil investere alle de timer, der er brug for, siger Dijsselbloem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip