Greenpeace: Ny klimarapport fra FN advarer os

Skrevet af admin

31/03/2014

Dagens topnyheder

Førende forskere og embedsmænd har i de seneste dage været samlet i Yokohama i Japan, hvor de søndag færdiggjorde en ny, stor rapport om klimaændringerne, der advarer om dystre fremtidsudsigter.

Det er FN's Klimapanel (IPCC), som står bag rapporten, der offentliggøres natten til mandag, når de 500 forskere bag den har sat det sidste punktum.

Ifølge nyhedsbureauet AFP, der har set rapporten på forhånd, advarer forskerne om, at udledning af drivhusgasser i "væsentlig" grad vil forhøje sandsynligheden for oversvømninger, mens tørke andre steder på kloden vil lægge vandforsyninger tørre.

- Forskerne advarer os, men de beder os ikke om at give op. Løsningerne er her allerede. Der er en bedre fremtid end den nuværende, og det er vores, hvis vi blot griber ud efter den, siger Kaisa Kosonen, der er rådgiver ved Greenpeace International.

Rapporten er den anden delrapport ud af tre, som kulminerer i en sammenfattende rapport, der præsenteres i København sidst i oktober. Rapporterne sætter fokus på klimaændringernes årsager, konsekvenser og mulige løsninger.

Rapporten udkommer et halvt år efter, at den første delrapport slog fast, at forskere er mere end sikre på, at menneskeheden står bag den globale opvarmning.

Her berettede rapporten, at det er "så godt som sikkert", at der fremover vil komme flere varme temperaturekstremer over de fleste landområder.

En af klimapanelets vigtigste pointer er, at det seneste årti var det varmeste i nyere tid - og at de seneste tre årtier hver især har været varmere end det foregående.

- Rapporten omhandler de økonomiske omkostninger ved klimaforandringerne. Men de sande omkostninger kan ikke opgøres i penge.

- Et mistet økosystem, der opretholder vores liv på jorden, er de sande omkostninger ved ikke at handle, siger Sandeep Chamling Rai, der er rådgiver ved Verdensnaturfonden (WWF).

/ritzau/