Greenpeaceaktivist er på vej til Danmark

Skrevet af admin

27/12/2013

Dagens topnyheder

Den danske Greenpeace-aktivist Anne Mie Roer Jensen er på vej til Danmark efter at have været tilbageholdt i mere end tre måneder i Rusland.

Anne Mie Roer Jensen flyver fra Skt. Petersborg senere fredag eftermiddag og lander i Danmark fredag aften, oplyser Greenpeace.

Den russiske amnesti er de seneste dage blevet ført ud i livet, alle tiltaler er frafaldet, og senest er også det nødvendige udrejsevisum sikret.

På vej ud af Rusland siger en lettet Anne Mie Roer Jensen:

- Det er rigtigt skønt at være på vej hjem igen efter 100 dages absurd teater. Jeg glæder mig til at få min frihed, og jeg glæder mig til at gense min familie, venner og skolekammerater på Marstal Navigationsskole.

- Men jeg er dybest set mere lettet end glad, for det er en mærkværdig følelse, at det her slutter med, at vi får amnesti og på den måde bliver benådet for noget, vi ikke har gjort, siger hun i en pressemeddelelse fra miljøorganisationen.

- Jeg er blevet truet med våben, sat i fængsel i to måneder og tilbageholdt i Rusland i yderligere en måned, anklaget for en forbrydelse, jeg på ingen måde har begået, siger hun og takker for den støtte, hun har fået.

- Jeg vil gerne sige et kæmpestort tak til alle jer, der har støttet mig og de andre gennem denne surrealistiske periode.

- Jeg har følt mig alene til tider, men er kommet helskindet igennem takket være støtten, siger hun videre.

De i alt 30 aktivister, besætningsmedlemmer og freelance-fotografer blev taget til fange af bevæbnede russiske specialstyrker den 18. september under en aktion mod Gazprom-platformen Prirazlomnaya i Arktis.

Skibet blev trukket til Murmansk, hvor de 30 blev fængslet og tiltalt for først pirateri siden for hooliganisme.

Efter 63 dages tilbageholdelse blev Anne Mie Roer Jensen 21. november løsladt mod kaution, men uden mulighed for at forlade Skt. Petersborg.

Det russiske parlament tildelte 18. december samtlige 30 amnesti og efter en del papirarbejde, forlader de 26 udenlandske statsborgere omfattet af amnestien fredag og over weekenden Rusland.

Under forløbet klagede Holland, hvor skibet er indregistreret, til Den Internationale Havretsdomstol over Rusland.

Hollænderne krævede, at russerne frigav skibet og løslod aktivisterne, hvilket 29 ud af 21 dommere ved havretsdomstolen gav landet medhold i.

Anne Mie Roer Jensen ønsker ikke at give uddybende interview, når hun kommer til København fredag aften, meddeler hun via Greenpeace.

Hun er glad for interessen og støtten, men foretrækker at holde sig i baggrunden, som hun siger.

/ritzau/