Grønlænderne skal til valg den 28. november

Grønlænderne skal en tur i stemmeboksene den 28. november. Det har Grønlands fungerende regeringschef, Kim Kielsen, meddelt på et pressemøde onsdag aften.

Det oplyser det grønlandske medie Sermitsiaq.

Regeringen udskriver valget, fordi den ikke længere har flertal, efter at flere medlemmer af regeringen har trukket sig i løbet af onsdagen.

De har ikke længere tillid til den nu tidligere Siumut-formand Aleqa Hammond, efter at det fredag i sidste uge kom frem, at hun i sit virke som regeringschef har brugt 106.000 kroner fra den grønlandske statskasse til blandt andet flybilletter og hotelophold til familien.

Aleqa Hammond valgte kort tid inden udskrivelsen af valget at trække sig som partiformand for det socialdemokratiske Siumut-parti efter flere dage under stærkt pres fra flere sider.

Afsløringerne af hendes misbrug af offentlige midler medførte massiv kritik af Aleqa Hammond fra de fire oppositionspartier IA, Demokraterne, Partii Naleraq og Partii Inuit.

Partierne opfordrede hende til at trække sig og udskrive valg, men i første omgang stod koalitionen med de to partier Siumut og Atassut sammen.

Tirsdag aften afværgede Aleqa Hammond derfor et forslag om et mistillidsvotum i landstinget, hvorefter hun fik lov til at tage orlov fra regeringen, Naalakkersuisut, og landstinget, Inatsisartut, ind til en nærmere undersøgelse bliver offentliggjort.

Onsdag kunne regeringen så ikke længere holde sammen. Fra morgenstunden trak tre ministre sig fra regeringen, og kun kort tid efter valgte Atassut så helt at forlade regeringen og efterlade Siumut uden et parlamentarisk flertal.

Atassut opfordrede i samme ombæring Siumut til at udskrive valg. Den bøn er nu blevet hørt, og nu skal det grønlandske folk så om knap to måneder tage stilling til, hvem der skal tegne landets fremtid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip