Grønlænderne strømmer til stemmeboksene ved landstingsvalg

Omkring 500 grønlændere stod klar fredag morgen klokken ni lokal tid, da valgstedet i Grønlands hovedstad, Nuuk, åbnede i forbindelse med valget til Inatsisartut, det grønlandske landsting, skriver avisen Sermitsiaq.

Indbyggere i Grønland har fredag mulighed for at sætte en ny politisk kurs for landet højt mod nord, der på få måneder er blevet kastet ud i både et politisk og økonomisk stormvejr. Og tusindvis af vælgere har få timer inde i valghandlingen valgt at benytte deres stemmeret.

Valgets tre hovedpersoner, formanden for Partii Naleraq, Hans Enoksen, Siumuts formand, Kim Kielsen, og Inuit Ataqatigiits formand, Sara Olsvig, havde ifølge Sermitsiaq klokken 9.45 alle afgivet deres stemmer i Nuuk.

Sermersooq Kommune, hvor hovedstaden Nuuk ligger, skriver på sin hjemmeside, at 3196 vælgere i Nuuk har afgivet deres stemme i løbet af de fire første timer efter valgstedernes åbning. Det svarer til en stemmeprocent på 26,07 procent.

Også i Grønlands tredjestørste by, Ilulissat, er der meldinger om en højere valgdeltagelse end ved sidste valg. Her har i alt 689 eller 41 flere end sidste år afgivet deres stemme klokken 12 lokal tid, skriver Sermitsiaq.

- Det er vindstille og perfekt vejr. Og måske derfor er antallet af stemmerne højere end sidste år. Men måske skyldes det også misbruget af landskassen. At folk har mere lyst til at stemme denne gang, siger Saltmine Villadsen, der er leder for valgstedet i Ilulissat, til Sermitsiaq.

Der er lidt over 40.000 stemmeberettigede fordelt over hele Grønland.

Valget i Grønland blev udskrevet i september, efter at den tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond fra Siumut måtte gå af efter en sag om bilagsrod.

Resultatet af valget ventes at være klart tidligt lørdag morgen dansk tid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip