Grønlandsk opposition revser regeringschef

Gå af. Du har brudt loven, og der ingen grund til at trække sagen i langdrag.

Sådan lyder opfordringen til Grønlands regeringschef, Aleqa Hammond, fra flere af de grønlandske oppositionspolitikere under en debat i det grønlandske landsting, Inatsisartut, der tirsdag er åbnet efter sommerferien.

Aleqa Hammond fra partiet Siumut har været ude i lidt af et stormvejr de seneste dage

En orientering fra Inatsisartuts revisionsudvalg afslørede i sidste uge, at Aleqa Hammond har brugt omkring 106.000 offentlige kroner til private flybilletter og hoteludgifter til familien.

Det har ført til stor uro blandt politikerne og i befolkningen, og hun er blevet opfordret til at udskrive valg.

Mandag aften anmodede Aleqa Hammond så om lov til at tage orlov fra Naalakkersuisut, Grønlands Landsstyre og fra Inatsisartut, ind til en såkaldt betænkning fra revisionsudvalget lander.

Såfremt ønsket om orlov bliver godkendt, bliver det partifællen Kim Kielsen, der skal være fungerende regeringschef sideløbende med sit hverv som minister for miljø og natur.

Tirsdag aften dansk tid skal medlemmerne af Inatsisartut tage stilling til, om hun kan få lov at tage orlov fra sit politiske virke. Det er en dårlig idé, mener flere medlemmer af oppositionen.

- Orlov er en unødvendig forhaling af sagen. Vi mener ikke, at sagen kan udsættes yderligere. Nok er nok, lyder det fra Juliane Henningsen fra oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (IA), under debatten.

Der er også kritik fra Hans Enoksen fra Partii Naleraq, der ligeledes sidder i oppositionen.

Han kritiserer desuden flere af de øvrige medlemmer af den ledende koalition, som bakker op om Aleqa Hammond.

- I har et stort ansvar for at følge loven, og det er meget mærkeligt, at der er mange medlemmer her i salen (Inatsisartut), der stiltiende accepterer lovbrud, siger han.

Demokraterne kan heller ikke bakke op om at give orlov til landets regeringschef.

- En orlovsansøgning skal kun gælde, hvis der er tale om sygdom, og ikke når man er i politisk modvind, siger Andreas Uldum fra Demokraatiit.

Også Partii Inuit har afvist at acceptere anmodningen om orlov.

I en skriftlig kommentar tidligere tirsdag siger partiformand, Nikku Olsen, at ansøgningen om orlov er upassende og mere minder om "ansvarsforflygtigelse". Det skriver mediet sermitsiaq.ag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip