Grønlandske IA overvejer at pege på blå blok

Det venstre-orienterede grønlandske parti IA, som i øjeblikket sidder på det ene grønlandske folketingsmandat, overvejer at støtte blå blok. Sådan lyder meldingen fra Sara Olsvig, der er formand for IA, Inuit Ataqatigiit, til Altinget.dk.

Den overraskende melding skyldes skuffelse over den nuværende regering, og derfor er IA nu klar til at pege på den statsminister, som er villig til at gøre noget for Grønland.

- Den valgperiode, vi lige har været igennem, viser, at vi desværre i mange tilfælde har set, at den danske regering har taget os (de grønlandske folketingsmedlemmer red.) for givet og ikke har inddraget os i arbejdet i tilstrækkelig grad, siger hun til Altinget og fortsætter:

- Derfor gør vi meget klart nu, at vi på forhånd ikke binder os til noget parti. Vi binder os heller ikke til en bestemt blok.

I det nuværende Folketing har begge de grønlandske mandater bakket op om Helle Thorning-Schmidt og rød blok.

IA kritiserer det nuværende danske system. Partiet er utilfreds med, at flere ressortområder i dag varetages af Danmark i flere ministerier. Sagerne bliver ikke prioriteret nok og bliver "venstrehånds" arbejde.

Derfor vil partiet have et ministerium, der udelukkende arbejder for rigsfællesskabet og Arktis.

- Under den seneste regeringsperiode har statsministeren flere gange svigtet rigsfællesskabet og Grønland. Det kan vi ikke være med til længere, siger Sara Olsvig til Altinget.dk.

36-årige Sara Olsvig blev valgt til Folketinget i 2011. I 2014 blev hun formand for IA, hvor hun afløste Kuupik Kleist.

/ritzau/

 

Dagens Gossip