Grønnere landbrugsstøtte splitter regeringen

Skrevet af admin

01/07/2014

Mest læste i dag

Skal man stille grønne krav til en del af de i alt syv milliarder kroner, som de danske landmænd hvert år får i direkte støtte? Det spørgsmål kan Socialdemokraterne og De Radikale tilsyneladende ikke blive enige om, skriver Politiken tirsdag.

De to regeringspartier skal før 1. august meddele EU-Kommissionen, om de i perioden 2016-20 vil flytte op til 15 procent af støtten - altså cirka en milliard kroner årligt - til de såkaldte landdistriktsmidler, som skal sikre miljøet og den grønne udvikling i landbruget.

De Radikale vil leve op til løftet i regeringsgrundlaget om at flytte en stor procentdel,

- Det er afgørende, at der flyttes støtte for at få penge til forskning, miljøteknologi, dyrevelfærd og ikke mindst en langt mere ambitiøs omlægning til økologi, siger Christian Friis Bach fra Radikale Venstres gruppeledelse til Politiken.

Socialdemokraterne er tilbageholdne, fordi de frygter, at det vil skade landbrugets konkurrenceevne, men en satsning på økologi vil ifølge De Radikale kunne opveje eventuelle ulemper for konkurrenceevnen på de traditionelle landbrugsprodukter.

Sagen har længe ligget hos fødevareminister Dan Jørgensen (S), og ifølge Politikens oplysninger peger det på, at man bliver enig om at overføre et mindre beløb til landdistriktsmidlerne.

Fødevareministeren ønsker ikke at udtale sig til Politiken, så længe der forhandles internt i regeringen, men Socialdemokraternes fødevareordfører, Orla Hav, understreger over for avisen, at det ikke er nogen "enkel sag at afgøre".

En række andre EU-lande har allerede lagt sig fast på en frivillig overflytning af støtte til landdistriktsmidlerne. Således vil Frankrig flytte tre procent, Tyskland 4,5 procent og England topper med 10,8 procent.

/ritzau/