Guldborgsund: Lækket spareplan bekymrer ombudsmand

En intern spareplan på anbringelsesområdet i Guldborgsund Kommune får nu Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, til i alvorlige vendinger at advare mod risikoen for, at børnenes rettigheder ikke respekteres.

Ombudsmanden har modtaget spareplanen anonymt fra "en bekymret medarbejder".

Det fremgår blandt andet af spareplanen, at kommunen har et mål om at hjemtage 30-40 procent af de børn, der er anbragt i plejefamilier.

Guldborgsund Kommune har forklaret ombudsmanden, at de konkrete sparemål ikke er bindende, og at kommunen vil holde sig inden for lovgivningen.

Men ombudsmanden peger alligevel på en række problematiske forhold ved planen og understreger sin alvorlige bekymring i en redegørelse om sagen.

- Jeg har forståelse for, at kommunerne tænker i nye retninger i en trængt økonomisk situation, men det er et ufravigeligt krav, at lovgivningen overholdes.

- Og Guldborgsund Kommunes spareplan gør mig alvorligt bekymret for, om de allermest udsatte børns rettigheder kommer under pres, siger Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Det fremgår ifølge ombudsmanden af den anonyme henvendelse, at sagsbehandlerne i Guldborgsund Kommune skal starte med at gennemgå alle deres anbringelsessager og inddele dem i tre kategorier – A, B og C.

Sagsbehandlerne skal derefter kontakte anbringelsesstederne med henblik på at få nedsat anbringelsesomkostningerne med 10-15 procent. Hvis det ikke lykkes, skal barnet hjemtages til kommunen, eller der skal findes et billigere tilbud til barnet.

Det fremgår, at formålet med processen er at hjemtage 30-40 procent af de børn, der er anbragt hos plejefamilier, og at hjemtage eller forkorte 30 procent af anbringelserne for børn med behov for særlig kvalificeret indsats på opholdssted eller døgninstitutioner.

Der har gennem de seneste år været stor fokus på kommunernes behandling af udsatte børn, og Folketinget har vedtaget flere reformer, der blandt andet skal sikre kontinuitet i anbringelserne.

- På den baggrund er det stærkt bekymrende, at de meget detaljerede regler på området slet ikke er beskrevet i det materiale, som jeg har modtaget om kommunens spareplan, siger Jørgen Steen Sørensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip