Guldfesten er slut for danske minkavlere

Danske minkavlere har skovlet penge hjem de senere år. Men alt tyder på, at festen nu er slut for denne gang.

Søndag slås døren op til årets første store minkauktion i verdens største minkauktionshus, Kopenhagen Fur. Over syv millioner skind er under hammeren.

Her ventes sat en ny verdensmarkedspris langt under de over 600 kroner per skind, som de bedste danske avlere hev hjem sidste år.

- Vi har haft en prisboble på mink, som nu sprænges. Allerede ved sæsonens første mindre auktion i december faldt prisen 25 procent.

- Det vil ikke undre mig, hvis vi nu ser en gennemsnitspris på 250 kroner per skind, siger administrerende direktør i Kopenhagen Fur, Torben Nielsen.

I december trak Kopenhagen Fur en stor del af skindene tilbage fra auktionen. Det vil ikke ske denne gang, for de danske avlere har ifølge Torben Nielsen klar interesse i at få sat en realistisk verdensmarkedspris.

De senere års enorme efterspørgsel fra Kina har medført en eksplosion i verdensproduktionen af minkskind til over 80 millioner. Men mange af dem i markant dårligere kvalitet end de danske, som anses for verdens bedste.

- Selvom det har været sjovt med de høje priser de senere år, så er vi også klar i Danmark til et prisfald, der vil tilpasse udbuddet.

- Vi skal have sat en pris, der betyder, at nogle af vores udenlandske kolleger finder sig en anden branche, og så man også i Europa og Rusland igen får råd til at købe mink, siger Torben Nielsen.

Minkavlen i Danmark har i en årrække været landbrugets guldfugl, som sidste år rundede en årsomsætning på 13 milliarder kroner og med en tredobling af priserne siden 2009.

Selvom de fede år er ovre, tror Torben Nielsen på, at de danske avlere vil klare sig.

- Selvom vi skulle se et fald i verdensproduktionen fra 80 til 50 millioner skind årligt, så er danskerne bedre rustet til det. Historisk er vi kommet styrket ud af perioder med prisfald, siger han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip