Håbefuld Fabius: Klimamøde kan vende København-fiasko

Frankrig er fast besluttet på at opnå et godt resultat, når repræsentanter for næsten 200 lande senere på året mødes i Paris i et forsøg på at nå til enighed om en bindende klimaaftale.

Det siger den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Sidst, verden forsøgte at få en klimaaftale i hus, var ved klimatopmødet i København i 2009.

Diskussionerne i København var så ophedede og mødet så kaotisk, at nogle af de sår, som blev skabt i forhandlingsprocessen, endnu ikke er helet, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

- Der findes et København-syndrom, siger Fabius.

- Det ønsker ingen verdensledere at skulle igennem igen.

Over for AFP konstaterer Fabius ligeledes, at "København-syndromet" er et problem, der spøger i baghovedet på mange af deltagerne ved klimamødet i Paris, der indledes i november.

En af de lektier, franskmændene kan lære fra de kollapsede klimaforhandlinger i København, er, at bedre forberedelse øger chancen for et godt resultat.

Derfor vil verdens politiske ledere sandsynligvis ankomme til starten af topmødet denne gang, tilføjer Fabius over for Reuters.

Franskmændene håber at kunne bygge videre på de nationale planer, de enkelte lande har vedtaget for at begrænse udledningen af drivhusgasser.

- Alle regeringer understreger, at de ønsker at nå frem til en aftale i Paris, men spørgsmålene er fortsat komplekse, og det er vanskeligt at opnå enighed mellem 196 lande, siger han til Reuters.

Fabius mener alligevel, at der er grund til optimisme forud for klimatopmødet i Paris.

- Den første grund er, desværre, at klimasituationen er forværret. Behovet for at finde en politisk løsning er stærkere end nogensinde, siger den franske udenrigsminister.

En anden årsag er, at der er sket et holdningsskifte inden for erhvervslivet og særligt større virksomheder.

- De er meget opmærksomme på problemet, og mange af dem er blevet store klimafortalere, siger Fabius til AFP.

/ritzau/

 

Dagens Gossip