Haag kræver tidligere præsidentfrue udleveret

Skrevet af admin

|

11/12/2014

Dagens topnyheder

Den Internationale Straffedomstol, ICC, gav torsdag Elfenbenskysten ordre til at udlevere landets tidligere førstedame Simone Gbagbo, som for to år siden, som den første kvinde, blev sigtet i Haag for forbrydelser mod menneskeheden.

Hendes mand, tidligere præsident Laurent Gbagbo, er allerede i Haag, hvor han venter på at blive retsforfulgt for forbrydelser mod menneskeheden.

Elfenbenskysten har tidligere nægtet at udlevere hans kone med henvisning til, at hun allerede er under efterforskning i hjemlandet på grund af lignende anklager.

Torsdag besluttede ICC også at rejse sag mod Charles Ble Goude, som var en en nær medarbejder af Laurent Gbagbo.

De tre er anklaget for at have bragt Elfenbenskysten på randen af en borgerkrig, da Gbagbo tabte præsidentvalget i 2010. I stedet for at overgive magten til sin politiske rival, Alassane Ouattara, kom det til hårde kampe mellem Ouattaras oprørsstyrker og styrker, der var loyale mod Gbagbo. Volden kostede over 3000 mennesker livet.

Gbagbo er anklaget for at være ansvarlig for drab, undertrykkelse, voldtægter og anden seksuel vold. Han blev pågrebet og udleveret til ICC i 2011.

Simone Gbagbo, der er kendt som "Jernladyen", har siddet fængslet i sit hjemland siden krisen, men ICC siger nu, at hun må udleveret, da der ikke sker konkrete skridt frem mod en retssag mod hende.

/ritzau/Reuters