Hård kurs mod Syrien-krigere kan give bagslag

Det er vigtigt, at samfundet ikke kun farer frem med bål og brand over for hjemvendte Syrien-krigere. Der skal anvendes straffe mod de få, der udgør en trussel, men langt de fleste skal hjælpes tilbage til samfundet.

Sådan lyder anbefalingen fra førende terrorforskere ve det anerkendte Internationalt Center for Radikaliseringsstudier (ICSR) i London, der de seneste 18 måneder har interviewet 450 europæiske Syrien-krigere.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Direktøren for ICSR, Peter Neuman, fremhæver i en udtalelse på centrets hjemmeside, at de unge har meget forskellige grunde til at tage til Syrien.

ICSR henviser samtidig til en tidligere undersøgelse blandt jihadister i forskellige krige. Den viser, at otte ud af ni hjemvendte ikke involverer sig i terrorisme.

- Hvis man behandler alle Syrien-krigere som terrorister, risikerer det at blive en selvopfyldende profeti. Retsforfølgelse bør kun være et af statens instrumenter. Det handler ikke om at være blød, men om at være klog, skriver ICSR ifølge Kristeligt Dagblad.

Holdningen bakkes op af Preben Bertelsen, der er professor i psykologi ved Aarhus Universitet og hjælper hjemvendte Syrien-krigere.

- Det er vigtigt at understrege nu, hvor mange politikere i både Danmark og udlandet kappes om at slå hårdest ned på Syrien-krigerne.

- Farer samfundet for hårdt frem med en retorik præget af afvisning, er risikoen, at de unge bliver skubbet ud i yderligere ekstremisme, siger Preben Bertelsen til Kristeligt Dagblad.

Folketinget diskuterer i øjeblikket, hvordan man kan dæmme op for de personer, der tager til Syrien for at kæmpe. Danmark er et af de lande i Europa, der har flest Syrien-krigere i forhold til indbyggertallet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip