Hækkerup: Intern undersøgelse af GGGI-sag er mest effektivt

Det er som at slå søm i væggen med et loddebræt, hvis man allerede nu igangsætter en ekstern undersøgelse af det tilsyneladende graverende rod i Udenrigsministeriets håndtering af GGGI-sagen, som torsdag fik udviklingsminister Christian Friis Bach til at træde tilbage.

Det siger fungerende udenrigsminister Nick Hækkerup (S) til Ritzau.

Kravet kommer fra den borgerlige opposition efter, at det er kommet frem, at udviklingsministeren selv har blåstemplet de guldrandede rejseregler for danske bistandsmidler, som Lars Løkke Rasmussen nød godt af i godt og vel et år.

- Når vi har valgt at starte med en intern undersøgelse, så er det fordi, det er den måde, som vi mest effektivt og hurtigst kan nå frem over stepperne på, siger Nick Hækkerup.

- Det kan så godt være, at den interne undersøgelse viser, at der er behov for at gøre mere, og at der så skal laves en eller anden form for ekstern undersøgelse, siger han, og griber i værktøjskassen efter et passende metafor:

- Hvis man skal slå et søm i væggen, er det dumt at tage loddebrættet op først. Så det er et spørgsmål om at vælge det rigtige værktøj, og det rigtige værktøj til at starte med, er en intern undersøgelse.

Nick Hækkerup afviser, at den interne undersøgelse i Udenrigsministeriet er det samme som, at Udenrigsministeriet undersøger sig selv.

- Vi har tænkt os at tage den enhed, der hedder "controller-funktionen, som står for interne anliggender. Så det er ikke de folk, der har siddet med sagen, der skal undersøge det. Det er nogle helt andre folk, siger Nick Hækkerup.

Spørgsmål: Kan du love, at hver en sten bliver vendt i denne sag?

- Jeg kan love, at jeg kun ønsker åbenhed. At jeg kun ønsker det her undersøgt, og at hele ministeriet er bedst tjent med at få det her udredt, så man kan fortælle, hvad der skete, og hvordan man vil sikre, at det aldrig nogensinde kommer til at ske igen.

Spørgsmål: Det var et langt svar på noget, du bare kunne have sagt ja til. Kan du love, at hver en sten bliver vendt?

- Det nytter ikke noget, at du gentager spørgsmålet. Svaret bliver det samme.

/ritzau/

 

Dagens Gossip