Hækkerup overvejer dansk data-overvågning efter EU-dom

- Det gør indtryk.

Sådan lyder det onsdag fra justitsminister Karen Hækkerup (S), efter at EU-Domstolen tirsdag højst opsigtvækkende har underkendt et EU-direktiv om lagring af EU-borgernes gøren og laden på telefon og på internettet.

Ifølge EU-Domstolen er direktivet fra 2005 "i alvorlig grad" et "indgreb i den grundlæggende respekt for privatliv", og domstolens klare afvisning af direktivet får nu regeringen til at granske betydningen for reglerne i Danmark.

Spørgsmål: Karen Hækkerup, er EU-dommen noget, der gør indtryk på dig?

- Det gør det. EU-Domstolen har erklæret lognings-direktivet ugyldigt, og derfor kigger vi jo på dommen nu og vurderer, om det skal have nogle konsekvenser.

- Og hvis vi kommer frem til, at det er i strid med EU-retten, så bliver vi selvfølgelig nødt til at tage de nødvendige skridt, så det bliver bragt overensstemmelse med EU-retten, siger hun.

Direktivet fra 2005 kræver, at EU-landene pålægger telebranchen at lagre privatpersoners data fra telefon- og sms-samtaler i mindst seks måneder og højst to år.

I Danmark er direktivet implementeret i dansk ret således, at telebranchen er forpligtet til at gemme kommunikationsdata i 12 måneder.

Ifølge den danske telebranche har man alene i 2013 lagret 3500 milliarder registreringer af danskernes bevægelser på nettet og via telefonen.

Over 90 procent af disse registreringer er af trafikken på internettet.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, har kaldt Karen Hækkerup i samråd om sagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip