Hækkerup: Russisk boykot lammer landmændene

Skrevet af admin

16/12/2014

Mest læste i dag

Samfundet skal hjælpe landmændene, som er slået ud af krisen, hvor Rusland udelukker danske og vestlige fødevarer. Krisen kommer efter finanskrisen, mens landbruget var ved at rejse sig og begyndte at tjene penge.

Det siger administrerende direktør Karen Hækkerup fra Landbrug & Fødevarer. Interesseorganisationen lancerer en plan med 10 punkter, som skal hjælpe landbruget gennem krisen, men ikke koster staten penge, påpeger hun.

- Krisen har lammet os. Vi har brug for hjælp til at hjælpe os selv. Pakkens 10 punkter vil hjælpe os med at undgå at miste 4500 job, som står på spil. Pakken lægger totalt stop for nye byrder, hvor vi kæmper for at trække vejret, siger Karen Hækkerup.

Landbruget vil undgå at udlede 24 procent mindre ammoniak, når Danmark ligger i bund internationalt. Landmænd vil slippe for "ny og bureaukratisk lovgivning" for mælk og oksekød, vil have flere svin pr. hektar, og vil kunne gødske mere, forklarer hun.

Danmark mister i år fire milliarder kroner på landbrugseksporten. Tabet fordobles, hvis de lave priser fortsætter. Det koster 4500 job i fødevaresektoren, fordi flere landmænd drejer nøglen om, når kød- og mælkepriserne falder, påpeger Karen Hækkerup.

- Næste år lægger hver landmand 100.000 kroner for at gå på arbejde. En svinebonde står i 2015 til at få en negativ indtjening på 800.000 kroner. Det koster penge at have forretningen, siger Karen Hækkerup.

- Så går der ikke lang tid, før landmanden må afvikle bedriften for overhovedet at kunne betale af på sin gæld.

Selv om Landbrug & Fødevarer gerne ser EU lægge mere svinekød på lager, så rækker det ikke, mener hun.

- Selv om vi er taknemmelige, så er det ikke nok. Krisen rammer ikke kun landbruget men også job i eksporten og klyngen af medfølgende industri, siger Karen Hækkerup.

/ritzau/