Haitis tidligere diktator er død

Haitis tidligere diktator Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier, der regerede Haiti fra 1971 til 1986, er død af et hjertetilfælde, oplyser landets sundhedsminister Florence Guillaume Duperval.

"Baby Doc" blev 63 år.

Eks-lederen vendte hjem til Haiti i 2011 efter 25 år i eksil i Frankrig.

Han har sagt, at hans tilbagevenden til Haiti var en gestus af solidaritet med den plagede nation, der i 2010 blev ramt af et voldsomt jordskælv og stadig har problemer med stor fattigdom og udbredt social uro.

Menneskerettighedsorganisationer siger, at hundredvis af politiske fanger døde som følge af tortur eller blev myrdet under Duvaliers styre.

"Baby Doc" styrede landet i næsten 15 år mellem 1971 og 1986, efter at han som kun 19-årig efterfulgte sin afdøde far, Francois "Papa Doc" Duvalier.

Ligesom sin far regerede han Haiti med hård hånd, slog hårdt ned på oppositionen, og en stor del af statens indtægter havnede i "Baby Docs" lommer.

Ligesom "Papa Doc" gjorde han også flittigt brug af det frygtede hemmelig politi, Tonton Macoutes, som var loyale over for Duvalier-familien.

Tonton Macoutes blev anklaget for kidnapning, tortur og drab på op mod 30.000 modstandere i 1960'erne og 1970'erne.

I februar i år fastslog en haitiansk domstol, at Duvalier kunne anklages for at have begået forbrydelser mod menneskeheden i henhold til folkeretten, og han også kunne blive holdt ansvarlig for overgreb begået af hæren og paramilitære styrker under hans styre.

Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier har hele tiden afvist at have været ansvarlig for de overgreb, der blev begået, mens han sad ved magten som Haitis præsident.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip