Hamas siger nej til ny våbenhvile i Gaza

Hamas-bevægelsen har fredag morgen afvist at forlænge våbenhvilen med Israel i Gazastriben, som udløb klokken 7.00 fredag dansk tid. Det oplyser en talsmand for bevægelsen til AFP.

- Alle de palæstinensiske fraktioner, inklusiv Hamas, er blevet enige om ikke at forny våbenhvilen, for Israel har afvist at opfylde vores krav, men forhandlingerne fortsætter i Kairo, siger Fawzi Barhum til AFP.

Dermed har forhandlingerne i Kairo om en mere permanent aftale foreløbigt været ufrugtbare.

Våbenhvilen, der var aftalt til at vare 72 timer, blev angiveligt brudt natten til fredag, da raketter fra Gazastriben slog ned i Israel ifølge landets militær. Ingen skulle dog være kommet til skade, og Hamas afviser at stå bag affyringen.

Derudover oplyser Israels hær på Twitter, at landets raketværn fredag morgen har skudt flere raketter ned over det sydlige Israel.

- I løbet af den seneste halve time er der blevet affyret 10 raketter mod Israel, skrev en talsmand ved 7.30-tiden.

Israel har advaret Hamas om, at hæren ville svare igen, hvis våbenhvilen blev brudt. Men Israel, der har trukket sine landstyrker ud af Gaza, har foreløbig ikke reageret militært.

Ifølge AFP har tusindvis af palæstinensere dog fredag morgen forladt deres hjem af frygt for israelske angreb.

Kampene mellem Israel og Hamas har kostet 1886 palæstinensere og 67 israelere livet, siden Israel indledte en militær offensiv i Gaza 8. juli.

Torsdag opfordrede den væbnede gren af Hamas, Qassam-brigaden, til ikke at gå med til at lægge våbnene, medmindre der kom en tilfredsstillende aftale i hus. Samtidig meldte gruppen sig klar til at bekæmpe Israel, hvis våbenhvilen skulle kollapse.

Et af Hamas' krav er, at blokaden af Gazastriben ophører. Derudover skal grænseovergangen til Egypten ved byen Rafah genåbnes, lyder det.

På den anden side kræver Israel, at Hamas og andre militante grupper i Gaza bliver afvæbnet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip