Havørne sætter ynglerekord i år

Havørnen var i mere end 80 år så godt som udryddet i Danmark, men den store rovfugl er efter sit comeback som ynglefugl herhjemme i 1996 kommet stærkt tilbage.

I år er der igen sat rekord med 56 ynglende par, der tilsammen har fået omkring 80 unger.

- Det viser, at der er plads til dem, og at de synes, at vi er attraktive nok, siger Lennart Pedersen, der er leder af det såkaldte Projekt Ørn under Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Han fortæller, at havørnen omkring forrige århundredskifte blev fordrevet forgiftet og jaget væk fra Danmark, hvor den var uønsket.

Senere var en række miljøkatastrofer i 1960'erne og 1970'erne med til at bremse havørnens udbredelse herhjemme.

Men efter at bestandene i Tyskland og Polen er vokset, er fuglen tilsyneladende søgt nordpå i jagten på nye redepladser.

Ifølge Lennart Pedersen skulle der være plads til op imod 150 ynglende par herhjemme, så mange havørne fra dette års kuld vil formentlig vende tilbage og bygge rede i danske træer.

- Det er selvfølgelig et skøn, for der er mange faktorer, der afgør, hvor et havørnepar slår sig ned.

- En god sø med megen mad kan godt huse flere ynglende par, men de vil omvendt konkurrere om den samme føde, og derfor vil nogle af ørnene formentlig søge videre, siger Lennart Pedersen.

Han kan ikke udelukke, at det senere på året viser sig, at der rent faktisk har været flere par og flere unger.

- Til efteråret, når bladene falder af træerne, kan det vise sig, at der var et par i en trætop, som ingen har opdaget, fordi de var svære at få øje på, siger han.

Sidste år blev der registreret 49 ynglende par herhjemme. Blandt de nye lokaliteter, der kan bryste sig med en ørnerede, er det centrale Sjælland og Vestjylland, hvor der blandt andet er set havørne ved Ribe og ved Vest Stadil Fjord.

/ritzau/

 

Dagens Gossip