Hele verden fordømmer drab på russisk oppositionsleder

Skrevet af admin

28/02/2015

Mest læste i dag

Skuddrabet på den russiske oppositionsleder Boris Nemtsov i Moskva natten til lørdag chokerer politiske ledere verden over.

Den 55-årige politiker og tidligere vicepremierminister blev ramt af skud affyret fra en forbipasserende bil, da han gik over en bro sammen med en kvinde tæt ved Kreml.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, er "chokeret over drabet", og hun sender en appel til Rusland om, at dem, som står bag, hurtigt bliver pågrebet og retsforfulgt.

- Hun hylder den tidligere vicepremierminister for det mod, som han viste ved offentligt at kritisere regeringens beslutninger, siger Seibert til dpa.

En tilsvarende hyldest kommer fra den franske præsident.

- Nemtsov var modig, og han kæmpede utrætteligt for demokratiet, siger François Hollande ifølge det franske nyhedsbureau AFP efter sin fordømmelse af drabet.

Flere har peget på, at drabet ligner et lejemord, blandt andre den amerikanske præsident, Barack Obama, som siger, at Nemtsov kæmpede "for at give sine russiske medborgere de rettigheder, som alle har ret til."

Russiske myndigheder meddeler, at den 55-årige blev ramt af fire skud, mens han gik sammen med en ukrainsk kvinde.

- Ukendte gerningsmænd affyrede syv-otte skud mod politikeren, siger en talsmand for politiet.

Som oppositionsleder i Rusland skulle Nemtsov søndag have ført an i en stor demonstration mod styret i Kreml.

Den demonstration ser nu ud til at blive erstattet af en mindehøjtidelighed.

Den norske udenrigsminister, Børge Brende, kalder drabet for en tragedie.

- Drabet på Boris Nemtsov er en tragedie og en uhyrlig voldshandling, som vi fordømmer på det kraftigste. Nemtsov var en modig og vigtig stemme for oppositionen i Rusland, siger Brende til det norske nyhedsbureau NTB.

Nemtsov var bevidst om, at hans højlydte kritik af Putin kunne få konsekvenser.

Tidligere på måneden sagde han ifølge The New York Times i et interview med et russisk magasin, at Putin muligvis ville forsøge at dræbe ham. Bemærkningen faldt med en blanding af humor og alvorlighed.

/ritzau/