Helle Thorning får fornem homo-pris

Midt i et virvar af glitter, regnbueflag og farverige kostumer er Årets Laks blevet kåret.

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) har i år valgt, at prisen skal gå til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Et afsnit om homoseksuelles rettigheder i regeringsgrundlaget fra 2011, med fokus på ægteskab, regnbuefamilier og kønsskifteoperationer, som gennem de seneste par år har udmøntet sig i forskellige love, har sat sit præg på årets uddeling af LGBT-prisen Årets Laks.

- Man kunne, da man skulle implementere regeringsgrundlaget, have valgt en minimalløsning. Det gjorde man ikke. Man kunne have valgt at følge strømmen. Det gjorde man heller ikke. Man valgte at slå et slag ekstra og igen gøre Danmark til et foregangsland, siger forperson for LGBT Danmark, Søren Laursen, ved prisoverrækkelsen.

Årets Laks er blevet uddelt hvert år siden 2003 ved den årlige Copenhagen Pride-parade i København. Prisen går til en person som "svømmer mod strømmen" i forhold til rettigheder for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

Tidligere har Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, Biskop i Aarhus Stift, Kjeld Holm, og Amnesty International blandt andet modtaget prisen.

Da statsministeren bruger weekenden på EU-topmøde i Bruxelles, har hun sendt en video, som blev vist ved paraden.

- Det, at blive Årets Laks, er simpelthen en af de fornemmeste priser, man kan få i Danmark. Som jeg ser det, handler det om respekt for alle, respekt for den kærlighed, der er mellem mennesker. Men - som det også blev sagt i begrundelsen - opfatter jeg det også som en politisk pris.

- I ved jo alle sammen godt, at loven om kirkelige vielser af homoseksuelle ikke kom af sig selv. Muligheden for juridisk kønsskifte, den er heller ikke kommet af sig selv. Det kræver politisk vilje. Den politiske vilje, den står regeringen for, og den står jeg for, siger hun i videoen.

Copenhagen Pride har været i gang siden onsdag på Rådhuspladsen i København, hvor det blandt andet har stået på koncerter, drag shows og debatter. Festen fortsætter indtil søndag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip