Helveg: Ikke ønskeligt at jeg sidder i GGGI-bestyrelsen

Skrevet af admin

|

28/11/2013

Dagens topnyheder

Det er hverken nødvendigt eller ønskeligt, at udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) sidder i bestyrelsen for klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI).

I hvert fald ikke, hvis man spørger udviklingsministeren selv.

- Jeg har mange store opgaver, jeg skal prioritere som ny minister. Jeg har fortsat det politiske ansvar for vores arbejde i GGGI, men jeg synes ikke, det er nødvendigt eller ønskeligt, at jeg sidder i bestyrelsen. Det her vil jeg gerne varetage på en anden måde, siger han til Ritzau.

Tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R) forlod posten, da det i sidste uge kom frem, at han som bestyrelsesmedlem i GGGI havde været med til at godkende de rejseregler, som gav GGGI-formand Lars Løkke Rasmussen (V) mulighed for at flyve på første klasse.

Men Rasmus Helveg afviser, at det er forgængerens problemer, som har fået ham til at overlade bestyrelsesposten til Danmarks ambassadør i Dublin, Niels Pultz.

- Nej, det er det ikke. Jeg er meget optaget af, at vi ser fremad i GGGI-sagen. Vi skal sikre, at der kommer styr på organisationen, og grundlaget er på plads, når Folketinget næste år skal tage stilling til en ny bevilling.

Spørgsmål: Der har været meget fokus på, at Danmarks stærke involvering i GGGI kan være med til at forbedre forholdet til Sydkorea. Er det ikke et dårligt signal til Sydkorea, at vi nedprioriterer organisationen?

- Det er ikke ment som et signal til Sydkorea. Det er en organisation, hvor vi fortsat er repræsenteret i bestyrelsen og fortsat fremfører danske budskaber. Det er heller ikke ment som et signal om en nedprioritering.

Spørgsmål: Vil det ikke altid være en opprioritering, hvis man fra dansk side sender en minister frem for en embedsmand eller en ambassadør til et møde?

- Det er at tillægge det et signal, som der ikke er i det fra min side.

Spørgsmål: Men når jeg tænker det, tror du så ikke, at nogle af jeres samarbejdspartnere i GGGI tænker det samme?

- De fleste andre donorlande er ikke repræsenteret ved en minister i bestyrelsen, og det har aldrig fået mig til at mistænke dem for ikke at prioritere arbejdet i GGGI, siger Helveg Petersen.

Udviklingsministeren afviser også, at beslutningen om at trække sig ud af bestyrelsen er første skridt på vejen mod, at regeringen trækker den økonomiske støtte til den omstridte organisation, som har modtaget 90 millioner danske bistandskroner.

- Jeg synes, at GGGI er en spændende organisation, og dens formål er meget vigtigt. Jeg vil gerne være med til at påvirke de lande, der er i gang med en voldsom vækst, i en grøn retning. Men det er klart, at hvis de redegørelser, vi er i gang med, viser noget exceptionelt, så skal vi selvfølgelig reagere på det, siger han.

Det er ikke muligt at få en kommentar fra tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R). Han skriver i en mail til Ritzau, at han har udtalt sig om GGGI for sidste gang.

/ritzau/