Hemmelig bunker fra den kolde krig skal bevares

Den hemmelige regeringsbunker fra den kolde krig, der ligger 60 meter under jorden i en kalkbakke i Rold Skov, har så unikke arkitektoniske og kulturhistoriske værdier, at Det Særlige Bygningssyn nu har indstillet den til fredning.

Bunkeren ligger i Himmerland, og indgangen er effektivt skjult bag en tilsyneladende helt almindelig gulstensvilla fra 1960'erne. Her boede bunkeranlæggets maskinmester, skriver Kulturstyrelsen på sin hjemmeside.

I 1963-68 anlagde Forsvarets Bygningstjeneste et gigantisk anlæg i en 60 meter høj kalkbakke. Anlægget var cirka 5500 kvadratmeter stort med omkring to kilometer gange.

De tykke kalklag ville beskytte konstruktionen mod rystelserne, hvis fjenden kastede en bombe i nærheden.

I sin konstruktion adskiller bunkeren - Regan Vest - sig fra alle andre underjordiske bunkere, idet den består af to store toetages betonringe forbundet af gange. Cirkelformen gjorde anlægget mindre sårbart over for bombenedslag.

Under den kolde krig var truslen om en atomkrig med Warszawapagten altid til stede, og Danmark forberedte sig også på en atomkrig.

Hvis det trak op til et angreb fra Østblokken, skulle regeringen forlade hovedstaden og fortsætte sin ledelse fra Regan Vest.

Her var plads til 350 personer: ministre, dronningen, departementschefer og andre ledende embedsmænd samt en stab på omkring 100 mand - kommunikations- og maskinteknikere, læger, sygeplejersker, kontor- og køkkenpersonale.

Regan Vest var designet til at kunne overleve atomkrigens ragnarok. Bunkeren har egen strømforsyning og tre vandboringer. Der er luftfiltre og gastætte døre.

Om nødvendigt kunne der lukkes helt for luftindtaget udefra, og beboerne kunne klare sig en uge med recirkulation af luften.

Anlægget står i dag komplet bevaret med kontorer og soverum, lægekonsultation og sygestue, institutionskøkken, cafeteria og opholdsstue.

/ritzau/

 

Dagens Gossip