Henrettelse udsat i USA efter strid om medicin

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Amerikaneren Joseph Paul Franklin, der var dømt for drab, blev onsdag henrettet i delstaten Missouri, efter at hans henrettelse først var blevet udsat på grund af en strid om henrettelsesmedikamentet.

Den amerikanske højesteret afviste udsættelsen, hvorefter henrettelsen fandt sted.

Lægemiddelproducenter i Europa vil ikke længere levere medikamentet, der bruges ved amerikanske henrettelser, og myndighederne i Missouri har i stedet taget kontakt til en kinesisk producent, som fremstiller små medicinske leverancer på bestilling af stoffet pentobarbital, oplyser BBC.

Men de kemiske producenter får imidlertid ikke lov til at levere medicinen, da de ikke lever op til forskellige krav, der er fastsat af myndighederne. Modstandere af dødsstraf fik derfor stoppet en henrettelse af Franklin få timer før den skulle have fundet sted.

Joseph Franklin er dømt for flere drab, som har været racistisk motiverede. Ofrene har været jøder og sorte. Han skød også pornomogulen Larry Flynt i 1978 og gjorde ham lam.

Distriktsdommer Nanette Laughrey i Missouri udsatte derfor henrettelsen af Franklin, fordi anvendelse af pentobarbital indebærer en høj risiko for "unødvendig smerte ud over det, som er nødvendigt for at få døden til at indtræffe."

En anden dommer beordrede en udsættelse, fordi den dødsdømte "ikke er mentalt kompetent". Delstatens anklagemyndigheden har appelleret begge kendelser, som blev omstødt af USA's højesteret.

Franklin blev dømt til døden for et racistisk drab på en mand uden for en synagoge i St. Louis i Missouri i 1977. Han har ifølge CNN fået skyld for 22 drab.

Den danske medicinalvirksomhed Lundbech protesterede i 2011 til de amerikanske myndigheder over anvendelsen af dets medicin ved henrettelser. Lundbeck meddelte fængselsvæsnet, at det var stærkt imod, at dets produkt blev brugt til henrettelser.

Pentobarbital er en sovemedicin, der kan bringe patienter i koma under operationer, så hjerneskader undgås, hvis blodtilførslen afbrydes. Flere stater havde besluttet at skifte til pentobarbital på grund af mangel på sodium thiopental, som tidligere er blevet brugt ved henrettelser.

Også producenten af sodium thiopental i USA, Hospira Inc. i Illinois, har protesteret mod anvendelsen af dets produkt ved henrettelser.

/ritzau/AFP