Henrik Dam trods tilbagegang for S: Meget tilfreds

Den socialdemokratiske gruppeformand på Christiansborg, Henrik Dam Kristensen, betegner resultatet fra søndagens valg til EU-Parlamentet som "meget tilfredsstillende", selvom alt tyder på, at partiet mister opbakning og går fra fire mandater til tre.

- Det, synes jeg, er meget tilfredsstillende, når man sådan kigger på det historisk, og at vi generelt plejer at ligge på tre til fire mandater. Og vi er samtidig meget tæt på resultatet fra sidste gang, siger Henrik Dam Kristensen.

De første valgstedsmålinger tyder på, at partiet går tilbage fra 21,5 procent af stemmerne til 20,5 procent af stemmerne, og stemningen til partiets valgfest på Christiansborg var trods en fyldt sal da også noget afdæmpet - hvis man ser bort fra den høje musik.

Der blev smilet og skålet og ønsket tillykke. Men faktum er også, at partiet er gået tilbage ved de seneste mange valg.

Partiet gik ligeledes tilbage med et enkelt procentpoint til 29,5 procent af stemmerne ved efterårets kommunalvalg, mens meningsmålingerne i forhold til et kommende folketingsvalg tyder på en endnu større tilbagegang.

Henrik Dam Kristensen hæfter sig dog mest ved dagens EP-valg samt kommunal- og regionsrådsvalget.

- Ved de to valg, hvor vælgerne rent faktisk er blevet spurgt, holder vi fast, og det, synes jeg, er meget tilfredsstillende og det mest interessante, siger han.

Han forklarer den - trods alt - vigende opbakning med, at partiet i regeringen har måttet foretage nogle hårde, men nødvendige valg for at holde hånden under velfærden og sikre landet arbejdspladser fremadrettet.

Især i landspolitikken tyder alt på, at Dansk Folkeparti har kapret mange socialdemokratiske kernevælgere, og DF står da også til at få flest stemmer ved søndagens valg.

Det skyldes ifølge Henrik Dam Kristensen, at krisen har fået EU-skepsissen frem i mange.

- Vi må jo sige, at der er en generel højredrejning hen over Europa. Og der ligner vi nok de andre lande meget godt, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip