Her er julens mest populære småkage

I dag tænder vi det første lys i adventskransen for at markere, at nu står julen for alvor for døren. Men ikke nok med at vi tænder lys, vi smøger også ærmerne op, for der skal nemlig bages masser af julekager.

I en ny forbrugerundersøgelse, som Arla står bag, siger hele 60 procent af danskerne, at de bager deres egne julesmåkager. Den største bagedag er i dag, hvor hele 20 procent af julebagerne vil stå i køkkenet, og der er særligt én småkage, som går igen i mange danske julehjem.

Vi elsker vaniljekranse
Den smørsprøde vaniljekrans er den småkage, som flest danskere sværger til i denne tid. Hele 61 procent af de bagelystne danskere svarer, at den hører til i deres bagværksrepertoire. Det gør den til den mest elskede julesmåkage herhjemme.

Tæt på førstepladsen, men dog stadig kraftigt distanceret, finder vi brunkagen med 52 procent, mens sidste småkage på podiet er pebernødden med 37 procent, der med en hårsbredde henviser jødekagen til den ærgerlige plads uden for medaljerækkerne.

”Når det kommer til julen, er vi danskere meget traditionsbundne. Det kommer især til syne i vores valg af bagværk, hvor de aktuelle madtendenser, som præger madlavningen i hverdagen, ikke får lov til at ændre på julens velkendte og flere hundrede år gamle småkageopskrifter,” fortæller Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken. 
Den samme tendens gør sig gældende på Karolines Køkkens hjemmeside, hvor der i december sidste år var 32.000 søgninger på vaniljekranse og over 38.000 søgninger på jødekager. Det rakte til en plads i top 10.

Pebernødderne hitter hos børnene
Selvom pebernødden blev henvist til en beskeden tredjeplads i det samlede billede, så er børnene ikke i tvivl: De elsker de små runde småkager. Hele 49 procent af de bagende børnefamilier bager nemlig pebernødder, mens det tilsvarende kun er 34 procent af familier uden børn, der gør det samme.

Der er også store forskelle på de regionale småkagepræferencer. I Nordjylland, Vestjylland, København og Sjælland er vaniljekransen den foretrukne, mens fynboerne, sønderjyderne og østjyderne sværger til brunkagen.

Hvilke julesmåkager skal du bage til jul? 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip