Heunicke: Venstre udførte skræmmekampagne om Nordsøskat

Regeringens politik koster investeringer og arbejdspladser. Sådan skrev Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen på Facebook sidste år, da endnu et internationalt selskab, Hess, truede med at droppe udvindingen af olie og gas i Nordsøen fremadrettet.

Og da Venstre afviste at gå med i togfonden, der skulle finansieres via en højere beskatning af de selskaber, der udvinder olie og gas i netop Nordsøen, lød argumentet fra partiets finansordfører, Peter Christensen, at den højere beskatning "vil være at sætte 10-15.000 arbejdspladser på spil".

Men den netop afsluttede syvende udbudsrunde har vist, at rekordmange selskaber - trods de ændrede skatteregler - har ønsket at udvinde olie og gas fremadrettet. Heriblandt også Hess.

Ifølge transportminister Magnus Heunicke (S), der administrerer arbejdet med togfonden, udstiller det Venstres skræmmekampagne.

- Argumenterne står fuldkommen afpillede tilbage. Partierne, der sagde det, havde ikke ret. Da vi havde debatten, kunne vi jo bare sige, lad os vente og se.

- Hvis de havde haft ret i, at ingen ville investere i Danmark fremadrettet, havde det været problematisk. Men der har altså været rekordinteresse for det. Det er jeg naturligvis rigtig glad for, siger Magnus Heunicke til Ritzau.

Togfonden bliver polstret med 28,5 milliarder kroner over de kommende år, som bliver hentet fra de selskaber, der hiver olie og gas op af Nordsøen. Heunicke forstår godt, at selskaberne gerne ville slippe så billigt som muligt i skat og forsøgte at påvirke og lægge pres på regeringen.

Men Heunicke har svært ved at acceptere, at regeringens modstandere adopterede selskabernes holdninger.

- Det er jo simpelthen ikke rigtigt, når oppositionen forsøger at tegne et billede af, at vi ikke bekymrer os om at skabe arbejdspladser i Danmark, siger Heunicke.

Også Bayerngas var ude med kritik af de ændrede skatteregler og truede med ikke at ville byde ind. Selskabet er ikke blandt de 15 selskaber, der er en del af syvende udbudsrunde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip