Historien bag billedet: Manden der trodsede Hitler ville flygte til Danmark

Skrevet af Jesper Larsen

02/07/2015

Mest læste i dag

Billedet er gennem årene blevet vist utallige gange, hvor det står som et ikonisk symbol på modstand, selvom alle omkring går en anden vej. 

Men en ny bog løfter sløret for historien bag billedet, hvor en ung August Landmesser, som den eneste ikke strækker armen i salut til Adolf Hitler en dag i 1936, skriver Business Insider.  

August Landmesser meldte sig ind i Nazistpartiet i 1931, hvor han langsomt arbejdede sig op i rækkerne, men da han i 1935 friede til sit livs kærlighed, Irma Eckler, ændrede hans verden sig markant.

For Irma Eckler var jøde, og derfor blev August Landmesser smidt ud af Nazistpartiet

Kort tid efter forsøgte parret at blive gift i Hamborg, men på grund af de nyligt indførte Nürnberg-love, blev parrets anmodning afvist. 

I oktober 1935 fødte Irma Eckler parrets første barn, og den 13 juni 1936 stod August Landmesser så i mængden, da Hitler skulle døbe et nyt krigsskib. 

Og her blev det ikoniske billede af August Landmesser taget, hvor han står med korslagte arme, mens tusindvis af nazister hylder Adolf Hitler. 

I 1937 forsøgte parret så at flygte, og her faldt valget på Danmark, der stadig ikke var blevet besat af Tyskland. 

Men de blev tilbageholdt ved grænsen af tysk grænsepoliti, der anklagede dem for at nedværdige den ariske race og for at være en skændsel over for den ariske race, fordi de var gift.

Parret blev løsladt igen, men i 1938 blev August Landmesser igen anholdt, fordi han nægtede at forlade sin kone og barn. Han blev sendt i koncentrationslejr i tre år, og han så aldrig sin kone og barn igen. 

For Irma Eckler blev også anholdt, og hun fødte parrets andet barn, mens hun var i nazisternes varetægt. 

Hun formodes at være blevet dræbt i Bernburg Eutanasi Center, hvor hun forsvandt sammen med 14.000 andre.