Historisk lavpunkt: SF nærmer sig spærregrænsen

Det er ingen hemmelighed, at SF fremstår som et splittet og kriseramt parti på vej imod en ny identitet.

Alligevel må det være en våd klud i ansigtet på partiet, at det blot opnår 2,4 procent af stemmerne i en ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Hvis der var valg i dag, ville SF dermed få fire mandater. Det er 12 færre, end partiet fik ved valget i september 2011 og samtidig den laveste opbakning, SF nogensinde har fået i en Voxmeter-måling.

Også i sidste uges måling ramte det nu forhenværende regeringsparti bunden med en opbakning på 3,1 procent.

Med den lave tilslutning er SF faretruende tæt på spærregrænsen på to procent, der afgør, om partiet kommer i Folketinget. Tager man højde for den statistiske usikkerhed i målingen, ligger SF's opbakning mellem 1,5 og 3,3 procent.

SF valgte i slutningen af januar at træde ud af regeringen efter sagen om salget af dele af Dong til Goldman Sachs. I samme ombæring gik Annette Vilhelmsen af som formand for partiet, som nu skal finde en ny spydspids.

SF's politiske ordfører, Pernille Vigsø Bagge, kalder situationen "alvorlig".

- Vi har diskuteret mange ting for åbent tæppe, så jeg er desværre ikke særlig overrasket over, at vi har dårlige meningsmålinger.

Hun ser frem til at finde en ny rolle som støtteparti og igen kunne diskutere politik.

- Men vi skal nok hen over et formandsvalg og have valgt en ny landsledelse, før vi er klar igen, erkender Pernille Vigsø Bagge.

I meningsmålingen står den borgerlige fløj til at få et massivt flertal med 99 mandater, mens den røde blok står til 76 pladser i Folketinget.

Størst er Venstre, som ville få 29,4 procent af stemmerne ved et valg, mens Socialdemokraterne ville opnå en tilslutning på 20,1 procent. For Venstre er der tale om en fremgang på 2,7 procentpoint siden valget. Socialdemokraterne mister 4,7 procentpoint.

De Radikale og De Konservative går en anelse tilbage til henholdsvis 9,1 og 4,7 procent.

Dansk Folkeparti vokser 4,4 procentpoint til 16,7, mens Enhedslisten får 11,7 procent af vælgernes gunst - svarende til en fremgang på 5 procentpoint.

Den maksimale usikkerhed i målingen er 2,8 procentpoint.

/ritzau/

 

Dagens Gossip