Historisk skifte: Nu kan Japan igen gå i krig

Det japanske militær kan efter mere end et halvt århundrede igen gå i krig i udlandet.

I et historisk skifte har premierminister Shinzo Abes regering tirsdag besluttet at ophæve et forbud mod at anvende landets militær i andre situationer end rent selvforsvar.

Det er et forbud, der blev indført efter Anden Verdenskrig.

Beslutningen ses som et dramatisk skifte væk fra efterkrigstidens pacifisme og som en politisk sejr for den konservative premierminister.

Samtidig ventes den også at vække bekymringer i Kina og hos mange japanske vælgere.

Ind til nu har paragraf 9 i Japans grundlov sørget for, at det japanske militær hverken har måttet udøve "kollektivt selvforsvar" eller hjælpe allierede, der var under angreb.

Men sådan skal loven ikke længere fortolkes, fastslår Abes regering nu.

Den nye læsning af loven åbner også op for, at japanske soldater i langt højere grad kan engagere sig i FN's fredsbevarende operationer.

Ifølge Reuters er det imidlertid fortsat usandsynligt, at regeringen nu vil begynde at sætte tropper ind i multilaterale operationer såsom den amerikanskledede invasion af Irak i 2003.

Mens kineserne hellere havde set Japan forblive pacifistisk, vækker beslutningen glæde i ​​Washington, der længe har opfordret Tokyo til at blive en mere ligeværdig alliancepartner.

Konservative japanske politikere siger, at den hidtidige lov har begrænset Japans evne til at forsvare sig selv, og at en ændret regional magtbalance, herunder et styrket Kina, kræver, at landets lovgivning må læses mere fleksibel.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip