Hjemmehjælpsfirmaer: Borgerne bliver tabere i privat hjemmehjælp

Når Kolding Kommune fra 1. januar skifter leverandør af privat hjemmehjælp, bliver borgerne tabere og kommunen økonomisk vinder. Det mener direktør Mirela Tanovic fra Kære Pleje.

Kolding Kommune skifter til den svenske samarbejdspartner Attendo A/S, der vandt licitationen.

Licitationen blandt seks tilbudsgivere viser, at de såkaldte fritvalgspriser ligger på 440 kroner, mens den billigste timepris i udbudsrunden i Kolding ligger på knap 324 kroner i timen - det svarer til en besparelse på 116 kroner hos de eksterne leverandører. Det har fået kommunens seniorforvaltning til at vælge en svensk samarbejdspartner.

Læs også: Private tilbyder billigere hjemmehjælp

Fra kommunal side forlyder det, at forskellen i timeprisen på 116 kroner ikke vil komme til at gå ud over hverken standarden eller serviceniveauet i hjemmeplejen. Heller ikke selv om der er tale om, at prisen hos Attendo A/S er 25 procent lavere end, hvad Kolding Kommune selv kan levere hjemmehjælpen til – nemlig 440 kroner.

Kolding Kommune har beregnet, at timeprisen på 324 kroner vil give kommunen en årlig besparelse på fem til seks millioner kroner. Besparelsen er imidlertid af en helt anden størrelse, forklarer Mirela Tanovic fra Kære Pleje i en pressemeddelelse.

På årsbasis er der tale om 311.000 timer, der er visiteret i Kolding Kommune, som hver giver en besparelse på 116 kroner + moms. Dermed når den samlede besparelse op i nærheden af 45 millioner kroner, da det må tages for givet, at kommunen fremover kan levere hjemmehjælp til en timepris på 324 kroner mod nu 440 kroner. En så stor besparelse mener man fra seniorforvaltningens side ikke vil få indflydelse på kvaliteten og serviceniveauet, fortæller Mirela Tanovic.

Kommunen satser udelukkende på prisen

Fire af de lokale hjemmehjælpsfirmaer, som har haft mulighed for at deltage i licitationen i Kolding Kommune, tager afstand fra den timepris på 324 kroner, som svenske Attendo A/S er kommet med, og som de øvrige tilbudsgivere skal acceptere, hvis de vil arbejde for kommunen.

Læs også: Søren Rasmussen - Skræmmekampagne fra fire hjemmehjælpsfirmaer

Ejerne siger lige ud, at en så voldsom prisnedsættelse vil gå ud over borgerne i form en dårligere kvalitet og service i hjemmeplejen, og det vil de ikke være med til. De fire firmaer har omkring 900 af de cirka 1000 borgere i kommunen, der har valgt at købe sig til privat hjemmehjælp.

- Det er den laveste timepris, vi hidtil har set i hele landet, og vi mener ikke, at det er muligt at drive en virksomhed som vores til den pris. Derfor må vi sige fra, hvis vi skulle få en henvendelse fra Kolding Kommune. Vi vil ikke byde borgere en lavere service og en dårlige kvalitet i hjemmeplejen, selv om vi har konstateret, at Kolding Kommune i sit udbudsmateriale udelukkende har fokuseret på prisen og ikke på kvaliteten, lyder det samstemmende fra ejerne af de fire hjemmehjælpsfirmaer, Care Gruppen, Lokalplejen, Kære Pleje og Design Rengøring.

De fire ejere forstår heller ikke, hvordan Kolding Kommune kan acceptere et tilbud med en timepris på 324 kroner, når kommunen selv har beregnet, at dens timepris er 440 kroner. Derfor stiller de spørgsmålet: Har kommunen i mange år taget overpris?

Ejerne undrer sig over, at svenske Attendo A/S har vundet licitationen i Kolding Kommune med en timepris på 324 kroner, når gennemsnitsprisen i de fire kommuner på Sjælland, hvor firmaet har opgaver i dag, er på 417 kroner.

 

Dagens Gossip