Hjort bekræfter: Regeringen vil hæve skat på arbejde

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Venstre-regeringen vil hæve bundskatten og beskære danskernes personfradrag fra 2017 til 2021 for at finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften, erfarer flere medier.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bekræfter oplysningerne over for Ritzau. Men han understreger, at regeringen arbejder for at gøre regningen til skatteborgerne så lille som muligt.

- Opgaven er, at fra 1. januar er PSO-systemet underkendt. Det er en tvungen opgave, som vi har arvet fra den tidligere regering. Vi undersøger i øjeblikket, hvordan vi kan billiggøre den regning, som skal betales, siger Hjort.

PSO-afgiften betales i dag over elregningen af borgere og virksomheder og finansierer den grønne omstilling.

Men EU-Kommissionen har underkendt den som traktatstridig, fordi den også bliver pålagt udenlandske selskaber, som ikke nyder godt af støtten til grøn omstilling i Danmark.

Ifølge Berlingske har regeringen onsdag præsenteret Folketingets partier for en finansieringsmodel.

Bundskatten hæves løbende fra 2017 til 2021, så den til sidst vil være hævet med 0,31 procentpoint.

Samtidig vil regeringen i samme periode løbende beskære danskernes såkaldte personfradrag, så det til sidst vil være 1100 kroner mindre om året.

Spørgsmål: Hvordan har du det med at foreslå at hæve skatten på arbejde?

- Vi sidder med en bunden opgave. Og for den enkelte forbruger kommer det ud på et, siger Claus Hjort Frederiksen.

Afskaffelsen af PSO-afgiften efterlader et hul i statskassen på op mod 70 milliarder kroner over de næste ti år.

Regeringen har foreslået en gradvis afskaffelse af PSO-afgiften fra 2017 til 2021 og har indtil videre fundet cirka en syvendedel af pengene.

Det har hele tiden ligget i kortene, at en stigning i bundskatten kunne komme på tale.

Men da erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) præsenterede regeringens officielle udspil, var der ingen bud på finansiering.

Selvom Venstre gik til valg på, at det bedre skulle kunne betale sig at arbejde, så er alternativet til en stigning i bundskatten endnu værre end en skattestigning, må man forstå på Hjort.

- Det ville betyde, at hvis tyske vindmølleproducenter sælger strøm i Danmark, skulle vi betale støtte til tyske vindmølleproducenter. Det er regeringen mildest talt skeptisk over for, siger han.

/ritzau/