HMS Queen Elizabeth ... jeg døber dig i whisky

Det var ikke en flaske champagne, men en flaske maltwhisky, som den britiske dronning Elizabeth slyngede mod skroget af et 65.000 tungt krigsskib fredag ved middagstid.

Skibet er et hangarskib, det største der nogensinde er bygget til den britiske flåde. Det er ikke så stort som de amerikanske hangarskibe, men det er langt større end den britiske flådes hidtidige udgaver af skibstypen.

Det nye skib ligger stadig i tørdok på værftet i Rosyth nord for Edinburgh i Skotland, hvor den 88-årige monark døbte skibet HMS Queen Elizabeth.

Det skete med maltwhisky fremstillet på Bowmore-destilleriet på øen Islay.

- Hvor end dette skib gør tjeneste, hvilken opgave det så end får, lad alle de, der gør tjeneste på skibet, vide, at på denne dag blev hun velsignet med bønner fra os alle, så hun kan få succes og vende tilbage til rolige vande, sagde dronningen.

- Jeg giver dig navnet Queen Elizabeth. Må Gud velsigne hende og alle, der er om bord.

Det nye hangarskib er det første af to nye hangarskibe, der ifølge britiske medier skal tjene flåden i hver 50 år.

Det andet skib er HMS Prince of Wales. Byggeriet af det begynder, når HMS Queen Elizabeth senere på sommeren har fået vand under kølen og har forladt dokken.

Så sker der det samme, som skete med det første skib. Sektioner af skibet bygges på værfter rundt om i Storbritannien, og de fragtes til Rosyth, hvor de svejses sammen.

HMS Queen Elizabeth skal gennemføre de første øvelser til havs i august 2016. Det overdrages til flåden i 2017 og ventes fuldt operationsklar i 2020.

Hangarskibet er konstrueret efter at skulle operere de nye kampfly F-35B Lightning II, der er under udvikling i USA.

Denne model har ikke brug for en lang startbane. Har den ikke så stor en last, kan den reelt lette lodret.

Ifølge avisen The Independent, der forud for dåben har været på besøg på værftet, vil hangarskibet have plads til 40 kampfly og helikoptere. Det højeste antal F-35-fly, det kan operere, er 36.

/ritzau/

 

Dagens Gossip