Højdesyge koster australier og hollænder livet på Everest

admin

425 uger siden

|

22/05/2016

Dagens topnyheder

To bjergbestigere er døde af højdesyge på vej ned fra Mount Everest, oplyser Seven Summit Treks, der står bag ekspeditionen.

En australsk deltager på ekspeditionen døde lørdag eftermiddag lokal tid, efter at hun var blevet syg på turen fra Camp 4 til Camp 3 på verdens højeste bjerg.

- Efter at have nået toppen i går (fredag, red.) sagde hun, at hun følte sig meget svag og drænet for energi, hvilket er tegn på højdesyge, siger bestyrelsesmedlem Pasang Phurba Sherpa fra Seven Summit Treks ifølge AFP.

Den 34-årige universitetslektor fra Melbourne var i Nepal sammen med sin mand for at bestige det 8848 meter høje bjerg, skriver australske medier.

Heller ikke den 35-årige hollænder Eric Arnold slap levende fra mødet med Everest. Han døde sent fredag af højdesyge i Camp 4, der ligger i 8000 meters højde. Også han havde forinden nået toppen på det berømte bjerg.

Det var hollænderens femte forsøg på at bestige Mount Everest. Sidste år var han blandt de bjergbestigere, der blev fanget i en lavine ved Base Camp i 5400 meters højde efter et stort jordskælv. 22 mistede livet den dag på Everest, men ikke Eric Arnold.

Ifølge det hollandske nyhedsbureau ANP skal Arnold have fortalt andre medlemmer af ekspeditionen efter at være ankommet til Camp 4, at "min krop har ikke mere energi", og han døde derefter i sin søvn.

Omkring 330 klatrere har i år besteget Mount Everest, men de seneste dage er i alt fire mennesker døde i Himalaya-bjergene.

Højdesyge skyldes typisk, at kroppen igennem længere tid har befundet sig i højder, hvor mængden af ilt er meget mindre end ved havoverfladen.

På toppen af Mount Everest er ilttrykket kun cirka en tredjedel af, hvad det er ved jorden.

/ritzau/AFP