Højesteret baner vejen for nye henrettelser i USA

Den første henrettelse i USA i knap to måneder er natten til onsdag lokal tid blevet gennemført. Det skete kort tid efter en godkendelse fra den amerikanske højesteret.

Der er ikke blevet foretaget nogen henrettelser i de amerikanske delstater, siden en dødelig indsprøjtning i Oklahoma gik grueligt galt i slutningen af april.

USA's højesteret afviste dog en appelsag i sidste øjeblik fra en fange i delstaten Georgia. Marcus Wellons var dømt for at have kidnappet, voldtaget og dræbt en 15-årig pige i 1989.

Han blev henrettet lidt over midnat af en dødelig indsprøjtning, oplyser Georgias fængselsmyndigheder.

I løbet af onsdag bliver to andre fanger i henholdsvis delstaterne Missouri og Florida ligeledes henrettet, da deres appelsager også er blevet afvist af USA's højesteret.

Debatten om dødsstraf i USA fik nyt liv, efter at den dømte drabsmand og voldtægtsforbryder Clayton Lockett vred sig i smerte i 43 minutter, før han døde i Oklahoma. Normalt tager henrettelsesprocessen med dødssprøjter 10 minutter.

Flere amerikanske delstater oplever mangel på de dødelige medikamenter, efter at europæiske selskaber har stoppet forsyninger til USA. Det har fået delstaterne til at købe blandingsprodukter, der endnu ikke er blevet testet.

Clayton Lockett blev henrettet med sådan en cocktail.

Den mislykkede henrettelse førte til, at myndighederne besluttede at udskyde henrettelsen af Charles Warner, som to timer senere skulle have haft sprøjten på grund af en dødsdom for drab og voldtægt på en 11 måneder gammel baby.

Senere besluttede en appeldomstol i Oklahoma at udsætte datoen for Warners død til 13. november.

Flere dødsdømte fanger i andre delstater har siden Clayton Locketts pinefulde henrettelse krævet at få deres retssager genoptaget.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip