Højesteret: Maliki kan fortsætte som Iraks premierminister

Iraks Højesteret har afgjort, at den kontroversielle premierminister Nuri al-Malikis blok er den største i parlamentet.

Dermed skal præsidenten ifølge landets forfatning nu bede den shiamuslimske Maliki om at danne regering, rapporterer statsligt tv ifølge Reuters.

Irak står netop nu overfor massive udfordringer i den nordlige del af landet, hvor sunnimuslimske oprørere fra Islamisk Stat (IS) har gennemført omfattende myrderier.

Siden parlamentsvalget i april, hvor der ikke kom nogen klar afgørelse, har sunnimuslimer, kurdere og enkelte shiamuslimer opfordret Maliki til at træde tilbage og lade en anden tage magten.

Også USA har indikeret, at man gerne ser premierminister Nuri al-Maliki afløst af en mere inkluderende leder.

Premierministeren, der har placeret shiamuslimer på politiske og militære topposter, er blevet beskyldt for at have marginaliseret landets sunnimuslimske befolkning og dermed bidraget til, at ekstremisterne fra Islamisk Stat har fået frit spil.

Nuri Al-Maliki, der har siddet på posten siden 2006, har hele tiden insisteret på, at han er den rette mand, og at han derfor bør tage en tredje periode som premierminister.

Søndag aften blev specialstyrker, som støtter Maliki, indsat på strategiske områder i Iraks hovedstad, Bagdad, efter at Maliki havde leveret en tale med voldsom kritik af landets kurdiske præsident.

I talen beskyldte Maliki sin præsident, Fouad Masoum, for at have brudt den irakiske forfatning.

Det skulle være sket, fordi Masoum har overskredet en deadline, hvor præsidenten skulle have bedt landets største politiske parti om at udpege en premierminister til at danne regering.

De irakiske politikere er bundet til at inkorporere landets tre største demografiske grupper i lederskabet, således at parlamentsformanden skal være sunni, premierministeren shiitisk og præsidenten kurdisk.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip