Højesteret: Vidner i PKK-sag skal frem i lyset

Fem kurdiske forretningsdrivende skal ikke kunne vidne anonymt i den store straffesag om indsamling af millioner af kroner til den kurdiske organisation PKK, som står på terrorlisterne.

Højesteret har i en kendelse afvist det usædvanlige krav fra anklagemyndigheden.

De fem vidner skal have sagt, at de frygter for deres sikkerhed, hvis de 10 tiltalte i sagen får kendskab til deres navne.

Normalt er det ikke tilladt med anonyme vidner i retssager. Kun hvis "afgørende hensyn" til vidnernes sikkerhed taler for det - og hvis det skønnes ikke at have betydning for de tiltaltes mulighed for at forsvare sig, fremgår det af retsplejeloven.

Dommerne i Højesteret peger på, at der ikke er danske eksempler på, at vidner i sager mod personer fra PKK er blevet afstraffet, fordi de har snakket. Og der er heller ingen oplysninger om konkrete trusler mod de fem.

Derfor siger dommerne nej til begæringen.

Vidnerne skal på et tidspunkt afhøres i Københavns Byret om de årlige indsamlinger, som foregår i de kurdiske miljøer til fordel for PKK.

De fem er forretningsdrivende, og det er derfor, at de ligesom mange andre er blevet opsøgt, har anklagerne sagt.

I løbet af et par måneder blev der indsamlet store beløb, er det kommet frem.

Fra Aalborg kom 120.000 kroner, 220.000 kroner fra Allerød og 60.000 kroner fra Randers. Og beløb i samme størrelsesorden kom fra en række andre byer i Danmark.

En tysk politimand har i byretten fortalt, at der i Tyskland har været tilfælde, hvor forretningsdrivende er blevet udsat for pression, hvis de nægter at betale den særlige skat.

Indsamlingskampagnen flere steder i Europa anslås hvert år at indbringe op mod 100 millioner kroner.

Kendelsen fra Højesteret giver medhold til en af forsvarerne, advokat Sysette Vinding Kruse.

Hun har blandt andet henvist til, at de tiltalte er pensionister, studerende og forretningsdrivende, og at de ikke tidligere er straffet for vold eller trusler. Og ingen vidner er blevet truet af dem.

De 10 tiltalte nægter sig skyldige. Anklagen drejer sig samlet om indsamling og formidling af cirka 140 millioner kroner til fordel for PKK.

/ritzau/

 

Dagens Gossip