Højtstående ledere i Irak opfordrer til enhed

Højtstående ledere fra Iraks shiamuslimske og sunnimuslimske grupper mødtes tirsdag aften og udsendte en fælles erklæring, hvori de opfordrer til national enhed, skriver Reuters.

Forinden havde Iraks premierminister afskediget adskillige af de øverstkommanderende i sikkerhedsstyrkerne i en større oprydning efter dem kaotiske udvikling, som har bragt kampe mellem oprørsstyrker og militæret stadig tættere på Bagdad.

Over en uge efter oprørerne indledte en overraskende offensiv i det nordlige Irak og indtog Mosul, landets næststørste by, har premierminister Nuri al-Maliki afskediget blandt andet den øverstkommanderende for den nordlige Nineveh provins, den første provins, der faldt til oprørerne.

Maliki har også givet ordre til, at en af de officerer, som han har afskediget, skal stilles for en militær domstol under anklage for desertering.

Afskedigelserne er en følge af den katastrofale udvikling i Mosul i de seneste dage, hvor soldater og politifolk flygtede over hals og hoved i store grupper. De efterlod deres uniform og køretøjer.

Mens militæret kæmper for at få overtaget, er der tiltagende tvivl om, hvorvidt sikkerhedsstyrkerne kan vende krigens gang.

Oprørsoffensiven i Irak har flyttet sig til byen Baquba, der ligger kun 60 kilometer fra Bagdad, og FN's særlige udsending til Irak siger, at han frygter, at landet er ved at gå mod opløsning.

Fra Baquba er der kun en times kørsel på motorvejen til den irakiske hovedstad. Oprørere fra Den islamiske stat i Irak og Levanten (ISIL) og andre yderliggående sunnioprørere ventes at gøre forsøg på at angribe Bagdad.

275 amerikanske soldater er sendt til byen for at beskytte USA's ambassade.Oprørerne rykkede tirsdag også frem mod oliebyen Baiji, hvor de omringede Iraks største olieraffinaderi. I en kort periode tidligt tirsdag overtog oprørerne kontrollen over flere byområder og politihovedkvarteret, hvor de skal have fået fat på mange våben.

De militante blev drevet på tilbagetog efter kort tid, og tirsdag formiddag var byen fyldt med regeringssoldater og shiamuslimske militssoldater, oplyser kilder til BBC.

Mindst 44 fanger er natten til tirsdag blevet dræbt under et angreb på en politistation i den strategisk vigtige by Baquba. Der hersker imidlertid stor usikkerhed om, hvem der er ansvarlig for drabene.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip