Holger K. fremsætter lov mod modvillige ministre

admin

424 uger siden

|

27/05/2016

Dagens topnyheder

Regeringen må respektere Folketingets flertal, når det stiller sig bag et beslutningsforslag, som vedtages i salen.

Det siger Holger K. Nielsen, SF's udenrigsordfører, som vil gøre op med, at regeringen i flere tilfælde siden folketingsvalget har valgt at ignorere flertal.

Derfor vil SF med et lovforslag tvinge regeringen til at gennemføre beslutningsforslag, der ikke strider mod grundloven, EU's regler eller Danmarks forhold til fremmede magter.

- Baggrunden er, at regeringen nægtede at efterkomme det beslutningsforslag, som Folketinget lige før jul vedtog om ulandsbistand. Det går altså ikke, at man ikke vil følge Folketingets flertal, siger Holger K. Nielsen.

I beslutningsforslaget afviste oppositionen regeringens sparekrav i ulandsbistand på 1,4 milliarder kroner. Det blev stemt hjem af Socialdemokratiet, SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet, mens De Konservative stemte blankt.

Regeringen er ikke formelt forpligtet til at følge flertallet, når der "kun" er tale om et beslutningsforslag. Men det bliver anset som et tegn på respekt over for Folketinget at gøre det - og det modsatte, når det ikke sker.

Folketingets finansudvalg gav derfor udenrigsminister Kristian Jensen (V) en næse, fordi han ikke fulgte flertallet.

Det er dog også sket under den tidligere røde regering, at minister ignorerede flertal bag beslutningsforslag. Eksempelvis ville S-R-SF-regeringen ikke følge det blå flertal, som krævede, at EU-borgere arbejdede to år for at få børnecheck.

Holger K. Nielsen afviser dog det eksempel:

- Vi skal følge EU-reglerne. Det fremgår også af bemærkningerne til vores lovforslag. Man kan ikke gøre det, når det strider mod grundloven og internationale aftaler, siger Holger K. Nielsen.

Spørgsmål: Udstiller SF ikke sin afmagt? I kan bare fremsætte et mistillidsvotum og vælte regeringen.

- Det er klart. Det har hele tiden været argumentet imod: I kan bare vælte regeringen. Det kan man så ikke altid. Det er ikke rimeligt, at regeringen nægter at efterkomme et et folketingsflertal og siger: I kan bare vælte os, siger Holger. K. Nielsen.

/ritzau/